DAG 106Spelen met de zeeleeuwen en dolfijnen27 maart 2015

Spelen met de zeeleeuwen en dolfijnen

Vandaag is het een heel andere routine dan gewoonlijk. We staan op rond 7am en laten Bumblebee achter voor een dag op de bushcamp van Coodlie Park. We verenigen ons met de 3 anderen van de groep van Joe. De twee meisjes zien er wat belabberd en bevroren uit want het was ijskoud deze nacht en ze hebben enorm gebibberd in hun swags. We pakken dan maar direct de koe bij de horens en beginnen koffie en toast te maken om een glimlach op iedereen zijn gezicht te toveren.

Gepakt en gezakt als een backpacker nemen we plek in de bus van Joe en vertrekken richting de kustlijn van het nabijgelegen Venus Bay.

 

Venus Bay

Aangekomen in Venus Bay beginnen we de voordelen van met een groep en chauffeur te reizen in te zien. Zo zet Joe ons af aan het begin van de South Head Walking Trail, en terwijl wij hem rustig afwandelen, rijdt hij naar het eindpunt om ons weer op te pikken. Ideaal.. zelf niet rijden, en worden opgepikt. Daar zouden we wel aan kunnen wennen. ;-)

We wandelen langs de ruige kliffen van de South Head terwijl de zon zich probeert een weg te banen door de bewolking. Het pad gaat veelal dwars door de zandduinen, met prachtige kleurrijke begroeiing.

Dankzij het lage water ruik je overal de geur van weekdieren en zeewier.

Aan de mond van de oceaan spot Bo zelfs enkele wilde dolfijnen die in de boeggolf van een binnenvarende vissersboot meezwemmen.

Na de wandeling trekken we weer verder. De bus is een mesthoop, waar 4 mensen al 6 dagen in leven en zich alle ruimte hebben toegeëigend. Netheid is hier niet aan de orde.

Vervolgens houden we een korte plaspauze (want met een groep heb je een heel andere dynamiek dan enkel met 2) bij het tanken in Port Kenny Roadhouse. Bij het wachten zorgt Joe voor het kuisen van alle vensters van de bus. Een kwestie dat iedereen een goed zicht zou hebben voor de dag.

 

Murphys Haystacks

De volgende stop langs de Flinders Highway is Murphys Haystacks.

Murphys Haystacks zijn enkele, meer dan 1.500 miljoen jaar oude granieten rotsformaties (of inselbergs - Duits: insel/eiland berg/berg) in het midden van een enorm veld. De enorme aerodynamische vormen zijn geërodeerd door de wind en geven het een onwezenlijk zicht. Ze zijn zeer gelijkaardig met "The Remarkables" (uit Kangaroo Island). Tot onze verbazing is het er enorm druk met ‘grey nomads’. Het lijkt wel of er een golf grijsaards vertrokken is ergens… We wandelen wat rond en beklimmen hier en daar de rotsen voor het maken van wat leuke foto’s.

 

 

Zwemmen met de zeeleeuwen en dolfijnen in Baird Bay

We volgen de gravelweg verder naar Baird Bay. Een doodlopende weg die eindigt op de oceaan. Hier kan je op het strand rijden als je dat wil. We installeren ons echter voor de lunch aan een publieke BBQ waar we de andere groep opnieuw ontmoeten (zij zijn in de voormiddag al gaan zwemmen met de zeeleeuwen en dolfijnen). Joe en Scotty maken snel en handig een lunch maaltijd klaar op de BBQs, terwijl wij de kustlijn wat gaan verkennen.

Alles draait hier om vissen. Niet verwonderlijk dan ook dat er hier en daar wat pelikanen zitten te rusten langs de kant.

Na de lunch is het onze tijd om het water in te gaan en met de wildlife te gaan spelen. Moest je hier ook zelf in de buurt komen en deze Baird Bay Ocean Eco Experience willen doen, er staan geen borden of aanwijzingen. Rij gewoon met je auto (zelfs 2wd) het strand op en op een bepaald moment ga je een vlag tegenkomen van waar er wordt vertrokken. Maar eerst kiezen we voor een full-body wetsuit, want het water is hier maar 18 graden warm (lees: koud).

De boot is klein, maar het is absoluut niet ver varen. Samen met nog een groep Fransen uit Bordeaux krijgen we een duikbril en snorkel. Nu zijn we volledig klaar voor de ontmoeting met de Australische zeeleeuwen (neophoca cinerea). Dit zijn de meest zeldzame soort zeeleeuw ter wereld. Ze komen in Australie enkel voor van Kangaroo Island in SA tot aan de Houtmans Abrohlos Islands in WA.


Van zodra we de kolonie naderen komen er al enkele speelse individuen naar de boot gezwommen. Als de skipper daarnaast ook nog enkele boeien in het water gooit, is hun nieuwsgierigheid niet meer te houden en komen ze op onderzoek. Niet veel later zitten we met z’n allen in het ondiepe water en zwemmen de zeeleeuwen tussen, onder en boven ons. Ze komen ons uitgebreid bekijken en zien of we willen meespelen.

Deze beesten zijn ongelofelijk speels en nieuwsgierig. Zeeleeuwen zijn de snelste robben ter wereld en kunnen tot 40km/u zwemmen, en dat blijkt al snel als je achter eentje aanzit.

 

We amuseren ons meer dan 1,5u in het water. Een van de beste activiteiten tot nu toe. Want naarmate de zeeleeuwen gewoon aan je raken komen ze je zelfs kusjes geven op je gezicht met hun snorharen. Een echte unieke wildlife ervaring! 

Naar het einde toe is Bo zelfs zo familiair geworden met enkele jonge pups dat er plots eentje in haar voet hapt. Gelukkig is het maar om aandacht te vragen om mee te spelen. En is Bo enkel geschrokken… ;-)

Het is dan ook met tegenzin dat Bo als laatste uit het koude water komt. De skipper heeft om ons op te warmen zelfs warme chocolademelk met een koekje voorzien. Daarna varen we wat meer naar de rotsen en strand waar de rest van de kolonie ligt te zonnen. Ook hier zijn het vooral moeders met hun pups.

Wat verder op de rotsen zien we ook nog een zeearendsnest en een hele broedkolonie van pelikanen. Het water is echter zo ondiep dat we niet dicht genoeg aan de oever geraken voor een goed zicht.

Dan maar koers zetten naar waar de golven breken, want normaal gezien kan je daar dolfijnen zien. Het duurt niet lang of ook hier worden we omringd door een groep van meer dan 80 wilde diepzee tuimelaars (offshore bottlenose dolphin – tursiops truncatus).

Ook hier mogen we mee gaan zwemmen, maar hier is wel wat meer voorzichtigheid nodig. Niet voor de dolfijnen, maar wel aangezien we in veel dieper water zitten… waar natuurlijk ook de grote witte haaien in jagen. Onze begeleider heeft dan ook een ‘shark shield’ aan zijn enkel. Een apparaat dat elektromagnetische pulsen uitstuurt, en daarmee haaien zou afschrikken. Op zich hebben we hier wel vertrouwen in want de Australian Navy gebruikt dit ook. Voor de zekerheid blijven we dicht in zijn buurt… ;-)

Maar het spektakel onderwater is ongezien. We hebben al dikwijls pogingen gedaan om met wilde dolfijnen te gaan zwemmen, maar hier is het bijna omgekeerd: het zijn de dolfijnen die met jou zwemmen.

Op aanraakafstand worden we omringd en bekeken door tientallen, uit-de-kluiten gewassen dolfijnen, de grootste exemplaren die we tot nu toe al gezien hebben, metende tot 3m en meer, samen met enkele kalfjes. Echt adembenemend. Opnieuw vergeet je onmiddellijk hoe koud het water is (en dat er hier haaien zitten… alhoewel…) en is het je ogen uitkijken en genieten.

We gaan meerdere keren in het water en hebben heel wat interactie met deze nieuwsgierige beesten. Uiteindelijk komt er ook hier een einde aan het plezier. De skipper is echter een enorme dierenvriend en maakt nog enkele golven met de boot zodat de dolfijnen met ons kunnen meesurfen. Echt prachtig! En even verder zien we ook een jonge zeeleeuw pup spelen met een dolfijn kalfje, om ter hardst springend in de golven, fantastische dierenvriendschappen!

Volledig voldaan keren we allen met een grote glimlach op ons gezicht terug naar ons vertrekpunt. Dit was af! Echt waar. Hier zou je zelfs enkele honderden kilometers voor omrijden…. De activiteit is zo goed meegevallen (het krijgt “Bo’s ‘seal’ of approval” ;-)) dat we zelfs kijken of we morgen niet nog een keer mee kunnen. Maar spijtig genoeg is de volgende tour pas binnen 2 dagen. :-(

Voor diegenen die toch niet in het water durven of je komt op een niet-tour dag, rij naar Point Labatt wat verder op. Moesten we zelf rijden zouden we hier zeker eens langsgaan, maar nu zijn we afhankelijk van de groep… dus vandaag geen bezoek aan deze lookout. Vanaf de lookout heb je een goed zicht over de steile kliffen, waar beneden de Australische zeeleeuwen liggen te luieren. Een telelens is hier wel op zijn plek want je zit meer dan 50m boven de rotsen waar de zeeleeuwen aan het zonnen zijn. Maar het is in ieder geval beter dan niets… :-)

 

Sandboarden

Wij keren met onze groep terug richting Port Kenny, want ook al is de dag al vermoeiend geweest, er staat nog sandboarding op het programma. In de buurt van Coodlie Park rijdt Joe een verlaten gravelweg in en stopt plots in het niets. Vanaf hier gaan we te voet verder, met het board onder de arm, tot op de top van een immense zandduin.

Hier zouden ze in Kangaroo Island nog iets van kunnen leren. Want dit is een zandduin die de moeite is om van af te glijden. We laten ons dan ook met plezier naar beneden glijden. Pure 10 seconden fun, en daarna een zware beklimming…



Bezweet, gepekeld van het zwemmen en vol zand keren we terug naar de bus. Gelukkig is Coodlie Park niet ver. We apprecieren de bucket-douches van deze bushcamp nu des te meer…

 

Pizza in Coodlie Park

Ondertussen hebben de Wwoofers (i.e. Willing Workers On Organic Farms – een noodzakelijk kwaad voor het verkrijgen van een 2e jaar werkreisvisum) al het pizzadeeg uitgerold. We maken onze eigen pizza’s en ze smaken super. Ondertussen is Joe al een hele tijd ziek en begint het zorgwekkend te worden. Bo geeft hem nog wat medicatie en stuurt hem naar bed, terwijl wij met de rest van de groep een gezellig kampvuur bouwen.

De meiden zijn superblij dat ze kunnen slapen in de warmte van het vuur, want opnieuw is het ijzig kou deze nacht. Wij keren voldaan terug naar Bumblebee. Bo is nog altijd helemaal in de wolken van de zeeleeuwen en de dolfijnen!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Australian Wildlife Adventures, check de website www.australianwildlifeadventures.com.au. Als uitvalsbasis op de Eyre Peninsula kunnen we de unieke bushcamp Coodlie Park Farm Retreat van harte aanbevelen. De ‘bucket showers’ zul je niet snel vergeten… ;-)

Voor meer informatie over de 3daagse Southern Ocean Wildlife Adventure tour, check www.realaussieadventures.com.au. Hier kan je mega-deals terugvinden om te doen over heel Australië. De combo die wij in gedachten hadden van koala’s, zeeleeuwen, tonijnen, witte haaien, dolfijnen,… vanuit Adelaide is een absolute aanrader voor energieke avonturiers die van wildlife houden!!! Voor meer info contacteer Aussie Tours, want voorkennis en ervaring met de producten is zeker handig (je wil er zijn als de haaien er zijn of de tours uitgaan, he).

----------

Afgelegde kilometers: (187km) - Aantal stappen: 11303 - Gemiddelde temperatuur: 23 graden

 

Tips in de regio door Aussie Tours

Streaky Bay

Streaky Bay heeft zijn naam te danken aan het strepeneffect dat door de algen wordt veroorzaakt. U vindt er mooie zandstranden, baaien en hoge klippen.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook