DAG 278Zeilen naar Low Isles15 september 2015

Zeilen naar Low Isles

Na een kort yoghurt-ontbijt wandelen we vanuit de Meridian naar de Reef Marina Port Douglas. Vandaag hebben we afspraak met een bekende van Aussie Tours, namelijk Steve, de eigenaar van Sailaway. Een opvallende figuur is ons verteld. En als we aankomen in de jachthaven is er een hele filmcrew neergestreken. Eerst denken we dat het allemaal om Steve draait, maar al snel blijkt dat ze hier een TV-serie van ABC, The Code, aan het filmen zijn.

Met een take-away koffie in de hand aanschouwen we de filmacties, totdat een goedgeluimde man met een fluo-roze clownvismuts op ons afstapt. Steve dus! De muts is de mascotte van zijn bedrijf en hij vraagt Johan dan ook de eer op zich te nemen om dit hoofddeksel tot zich te nemen voor de zeiluitstap. Tot hilariteit van Bo en de andere toeristen… :-))))))

 

Sailaway

Vandaag hebben we een ontspannen zeiltour geboekt naar de Low Isles met een van de twee luxueuze zustercatamarans van Sailaway.


De Low Isles Group bestaat uit Low Island, een koraal eiland, en Woody Island, een mangrove eiland. Een unieke en enige combinatie in het GBR dat “a low wooded island’ als specifieke naam meekrijgt. Ze liggen op een kleine 25km noordoost van Port Douglas in Trinity Bay.

Met de zon op het gezicht en de wind vol in de zeilen zetten we koers naar de Coral Sea. Er is koffie en gebak om ons helemaal te laten thuis voelen.

Alle snorkelgerief is aan boord, en wordt verdeeld aan diegene die niet over hun eigen spullen beschikken. Niet veel later zien we al de 2 eilanden geleidelijk aan opduiken aan de horizon. De kleine vuurtoren met rood dak op Low Island is reeds van ver te onderscheiden.

De Sailaway IV meert aan in de afgeschermde blauwe lagune aan Low Island, en we maken ons klaar om met de glazen-bodem boot aan wal te gaan. Onderweg krijgen we alvast wat vissen en koraal te zien door de vensters van de boot, terwijl de schipper hier en daar wat uitleg geeft.

Eens op het strand is het ‘Island Time’! Low Island is een idyllisch paradijselijk eilandje van minder dan 55 are. Een groep vrijwillige ‘caretakers’ verblijft op het eiland om het te onderhouden en ze doen een prima job, want alles ligt er uitermate verzorgd bij en er zijn zelfs houten parasols en bankjes op het strand om je spullen op achter te laten.

Terwijl Bo kiest voor de verkenning van het eiland, gaat Johan met de rest van de groep mee op begeleide snorkeltocht.

 

Rondwandelen op het eiland houdt niet veel om het lijf, maar er is wel heel wat te beleven. Zo valt het Bo onmiddellijk op dat hier heel wat wildlife is. Het kristalheldere water bulkt van de zeeschildpadden die om beurten bovenkomen om lucht te happen.

 

Verder is het eiland duidelijk een goede broed- en nestplaats voor veel vogels. Spijtig genoeg hebben we onze telelens niet mee, maar we onderscheiden alvast white-breasted wood swallows, white bellied sea eagles, ruddy turnstones, crested terns, reef egrets en een hele bende pied-imperial pigeons en bridled terns. En dan waren de enkele Australische pelikanen nog bijna vergeten. ;-)

Daarnaast kan je natuurlijk niet naast de fel witte vuurtoren met rode top uit 1878 kijken. De vuurtoren was bemand tot in 1993(!). Verder wordt hier ook weerdata bijgehouden sinds 1887. Ook leuk om te weten is dat hier op Low Isles in 1928 de eerste gedetailleerde wetenschappelijke studie ter wereld over het koraalrif heeft plaatsgevonden. Deze studie is vandaag de dag nog steeds relevant en ligt nog steeds aan de basis van vele theorieën over het koraalrif.


 

En dan heb je natuurlijk ook nog het rif rond Low Isles, waar je volgens de folders meer dan 150 soorten hard koraal en meer dan 15 soorten zacht koraal kan terugvinden.

Tussen dit koraal vind je in de blauwe lagune een grote variëteit van rif vissen. Maar wat vooral opviel was de overvloedige aanwezigheid van ‘green’ en ‘hawksbill’ zeeschildpadden. Na 15 hebben we gestopt met tellen.


Bij elke 5 meter dat je snorkelde kon je wel een schildpad tegen het lijf lopen. Zoveel hebben we er nog nooit op zo’n kleine plek bij mekaar geweten. Spijtig dat de zichtbaarheid in het water geleidelijk minderde met de opkomende wind.

Uiteindelijk gaat de tijd ook hier te snel, en is het alweer tijd om te vertrekken. We laden al onze spullen in de glazen-bodem boot en maar zwemmen zelf terug tot aan de catamaran, waar we genieten van een uitgebreid lunchbuffet. Juist op tijd blijkt, want even later kleurt de hemel helemaal donker en begint het te regenen.

We zoeken beschutting in de ruime binnenruimte van de catamaran, terwijl de schipper weer koers zet naar Port Douglas. Gelukkig is de regen maar van korte duur. De rest van de trip wordt al luierend op het dek (of slapend in de leefruimte) doorgebracht, terwijl de wind ons voortstuwt. 

En voor we het goed beseffen varen we alweer de jachthaven van Port Douglas binnen.

We hebben de kans om nog mee op ‘Sunset Sailing’ te gaan, maar we houden het voor bekeken voor vandaag. We zijn zanderig en zouterig en kijken uit naar een warme douche in onze studio.

Opnieuw lonkt de ‘Cane Toad race’ in de Iron Bar… maar voor de tweede keer verkiezen we de luxe van een echt bed. ;-)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Sailaway, check de website www.sailawayportdouglas.com of bel +61 (0)7 4099 4200. Je kan bij Sailaway terecht voor een volledige dag of een namiddag (exclusief voor volwassenen en inclusief zonsondergang) zeiluitstap naar de Low Isles. En voor diegene met beperktere tijd, je kan ook kiezen voor een combinatie van Mossman Gorge Dreamtime walk samen met een bezoek aan Low Isles in 1 dag. Alle concepten garanderen een 1st klasse service op een luxueus zeilschip. En het zou ons verbazen moest je geen schildpadden te zien krijgen bij het snorkelen aan Low Island!

Voor meer informatie over de Meridian Port Douglas, check de website www.portdouglasmeridian.com of bel +61 (0)7 4084 2400. Deze luxueuze accommodatie ligt in het hart van Port Douglas, op 15/17 Davidson Street, 4877 Port Douglas, Queensland en heeft moderne, in tropische stijl ingerichte kamers en appartementen ter beschikking. En er is een lagoon-stijl verwarmd buitenzwembad & jacuzzi’s om te ontspannen.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 5888 - Gemiddelde temperatuur: 28 graden 

Tips in de regio door Aussie Tours

Great Barrier reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het is 2.000 km lang vanaf Bundaberg tot het puntje van Cape York en beslaat zo’n 350.000 km². Ongeveer 9.000 jaar terug, na de…

Port Douglas

Rustiger en chiquer dan Cairs is het haventje Port Douglas met de goudgele stranden van Four Mile beach. Van hieruit vertrekken boten naar het noordelijke Great Barrière Reef en de populaire Low…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook