DAG 289De eerste wilde Lumholtz boomkangoeroe's 26 september 2015

De eerste wilde Lumholtz boomkangoeroe's

Samen met de vogels worden we wakker in onze open luxe safari tent. Allez, Johan toch, want er mag een bom ontploffen naast de tent, dan nog zou Bo er doorheen slapen. Gelukkig zorgt een perfect geplaatste zonnestraal op Bo’s gezicht er voor dat zij ook ontwaakt tegen 7am. We beginnen alvast met al onze spullen weer in te pakken en naar Bumblebee te dragen, want vannacht was onze laatste nacht in Jabiru Safari Lodge.

We wandelen tegen 8am naar de lodge voor ons ontbijt. En het is er aanschuiven, want de emoe’s kijken al uit naar de overschotjes van de keuken. ;-)

We nemen afscheid van Linda, Margaret en Greg en werpen nog een laatste blik op Clancy's Lagoon.

Vervolgens verlaten we het Mareeba Wetland Reserve. In het dorpje Mareeba stoppen we kort even bij de Coles voor wat inkopen en daarna zetten we koers zuidwaarts langs de Kennedy Highway.

 

Mt Uncle Distillery

Het is nog maar iets na 10am, maar het zal al wel ergens op de wereld na 5pm zijn… dus we maken er ons niet druk in en gaan aan de bar zitten van Mt Uncle Distillery, de eerste en enige distilleerderij van North Queensland.

We kiezen voor een proefpallet van Platinum witte rum, Iridium gold rum, Anjea vodka, botanic Australis’ gin, Big Black Cock whisky en Sexycat marshmallow liqueur. Ja, je leest het goed een likeur op basis van marshmallows. Iets unieks voor in je bar. Verder is vooral de whisky en de gin een aanrader!

We houden het hoofd koel. Er worden geen flessen gekocht en we rijden verder doorheen de Atherton Tablelands. Echt heel ver geraken we niet of we moeten opnieuw een stop maken voor een volgende proeverij. Deze keer betreft het pindanoten, in alle mogelijke smaken.

 

The peanut place

We houden een korte stop aan The Peanut Place, waar we een zakje geroosterde pindanoten met curry smaak kopen. Nog helemaal warm, want vers geroosterd. Heerlijk… zelfs verslavend!

De Humpy & Nut World wat verderop laten we dan ook aan ons voorbij gaan. De Atherton Tableland regio ligt op het hoogste punt van de weide omstreken, 900m boven zeeniveau. Het is door de koele lucht, zware regens en rijke vulkanische bodem een van de rijkste landbouwstreken van Queensland. Er zijn hier zoveel fruit-, noot-, groenten-, chocolade-, kaas- en drankstanden en winkels dat je er een hele week mee kan vullen. Kiezen is dus een must!

Vervolgens rijden we het schattige dorpje Atherton binnen. Atherton is de grootste plaats van het Atherton Tableland gebied, genoemd naar de Europese kolonisten John en Kate Atherton, die hier rond 1850 een ranch bouwden.

 

The Crystal Caves

Al van kilometers ver was het aangekondigd: in Atherton woont een man met een passie… een passie voor mineralen en edelstenen.

René Boissevain heeft zijn hele leven de wereld afgereisd en overall gekristalliseerde mineralen, edelstenen en fossielen verzameld. In 1983 bouwde deze ijverige Nederlander een 250 vierkante meter aan tunnels en grotten met als doel de meer dan 600 individuele stukken van zijn collectie aan het grote publiek tentoon te stellen, The Crystal Caves gedoopt.

Met een helm en een lampje banen we ons een weg door de kunstmatig aangelegde grotten en tunnels. En overal rond je heen zie je blinkende kristallen en edelstenen. Onwaarschijnlijk hoeveel deze excentrieke man heeft verzameld.

De creaties van moeder natuur lijken wel onuitputtelijk… zowel qua vorm als kleur.

En sommige stenen zijn lichtgevend in het donker of onder UV-licht.

Uiteindelijk ontdekken we ook het praalstuk van de collectie: ‘The Empress of Uruguay’. 's Werelds grootste amethyst geode. Meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5ton zwaar. Indrukwekkend!

We kuieren nog wat tussen de stenen en fossielen, en geraken uiteindelijk toch uitgekeken op al dit blinkend moois. Rock-overkill! ;-)

We besluiten ons bezoek met wat rond te snuffelen in de enorme stenenwinkel en bijhorende juwelenzaak. Als je op zoek bent naar een mooi stuk amethyst is dit de plek. Geloof ons, ze hebben hier alle mogelijke maten.

We rijden nog even buiten het centrum tot aan China Town en de Chinese Hou Wang tempel, maar houden er enkel een lunchpauze. We zijn niet in de mood voor een begeleid bezoek.

Om onze lunch te laten verteren rijden we nog even tot op de top van Hallorans Hill, waar je een panoramisch overzicht hebt over de hele streek.

 

Gallo Dairyland

Vervolgens zijn we op weg naar Yungaburra, maar een stop bij Gallo Dairyland kon niet uitblijven. Deze kaas- en chocolade fabriek en restaurant zit echter afgelaten vol. Toch volhardt Bo voor de aankoop van een stukje brie met de naam ‘Baci’ van deze kaasboeren.

 

Curtain Fig Nationaal Park

Niet veel verder is het dan de beurt om de beroemde ‘Curtain Fig Tree’ (wurgvijgenboom) van de streek te bekijken. Deze boom is zo immens dat hij zijn eigen nationaal park heeft gekregen. ;-)

Wurgvijgenbomen groeien rond bomen en doden uiteindelijk hun gastheer door ze te wurgen. In dit bijzondere geval vormen de luchtwortels, die vanuit de boomtoppen naar beneden groeien, een meer dan 15 meter lang ‘gordijn’.


Op de boardwalk kijken we al uit in de toppen van de bomen naar boomkangoeroes, maar we krijgen niets te zien. :-(

 

Malanda Falls

We vervolgen onze koers zuidwaarts tot aan het visitor centre van Malanda, waar we ons nog eens bevoorraden met enkele folders en kaarten voor de volgende dagen.

Bijna alles in dit informatiecentrum draait rond wildlife, en in het bijzonder rond de prachtige boomkangoeroes (mupee).

Je kan in North Queensland twee soorten van deze unieke marsupials terugvinden: de Lumholtz boomkangoeroe (Dendrolagus Lumholtzi) en de Bennett boomkangoeroe (Dendrolagus Bennettianus). De Bennett zit wat meer noordwaarts rond Cape Tribulation en is vooral ’s nachts actief. Maar de Lumholtz exemplaren zitten op het tropische Atherton Tableland. Dus wie weet… we gaan er in ieder geval naar op zoek, want we hebben een gouden tip gekregen van een van onze reisgenoten naar Cape York dat er altijd enkele exemplaren zitten rond de Nerada Tea fabriek.

We wandelen nog kort tot aan Malanda Falls. Maar de waterval kan ons niet echt bekoren. Het is eerder een uit-de-kluiten-gewassen sluis die overloopt dan een heuse waterval. ;-)

We rijden dan ook snel verder richting de theeplantage. We passeren nog het Malanda Dairy Centre, waar we normaal nog voorzien hadden om de ‘Udder Experience’ te doen. Maar het centrum is helemaal afgehuurd voor een verjaardagsfeestje. Dus dat zal moeten wachten tot morgen (of later).

We cruisen dan maar door de heuvelachtige weilanden en akkers van Atherton Tableland tot aan Nerada Tea.

 

Nerada Tea

Ook al weten we dat het Nerada Tea visitor centre gesloten is in het weekend, toch volharden we in onze zoektocht naar een boomkangoeroe. Deze beesten zijn zo uniek, dat we geen kans willen laten voorbij gaan om eentje in het wild te spotten.

Onmiddellijk beseffen we dat we geluk gaan hebben, want een groepje van een lokale touroperator staat voor het gesloten hek van de fabriek terwijl de fotocamera’s allemaal in de hoogte staan gericht. Yep, twee Lumholtz boomkangoeroe’s zitten te slapen in een boom.

We halen al ons cameragerief boven. Statief, lenzen, extender,… want van dit uniek zicht willen we een mooie reeks foto’s maken. En van iets dichterbij dan met de standaard lens. ;-)

We spenderen een dikke 2 uur in het gezelschap van deze bedreigde diersoort en ons geluk kan niet op als er eentje wakker wordt en zich hoger in de boom begeeft om wat te eten. Ongeloofelijk om te zien hoe deze macropods kunnen rondspringen in de bomen, al balancerend met hun staart.

Meer dan 1.000 foto’s worden gemaakt en geloof ons, een selectie maken is een bijna-onmogelijke opdracht.

Uiteindelijk is het ook tijd voor ons om te vertrekken. We rijden naar Lake Eacham waar we ons installeren op de lokale camping naast een Belgisch gezin uit Antwerpen die een wereldreis aan het ondernemen is.

Ook deze camping wemelt van de dieren. Bo kan er maar niet genoeg van krijgen en trekt er nog even op uit met de camera, terwijl Johan al begint aan de blog.


----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Jabiru Safari Lodge, check de website www.jabirusafarilodge.com.au, bel +61 (0)7 4093 2514 of ga eens langs op Pickford Road in 4880 Biboohra, Queensland. Je kan hier terecht voor een echte Aussie outback ervaring in de deluxe safaritenten in Afrikaanse stijl. Overdag zijn er tal van activiteiten te beleven, of geniet gewoon van het zicht op de lagoon vanaf het grote terras van de lodge.

Voor meer informatie over The Crystal Caves, check de website www.crystalcaves.com.au of loop gewoon eens langs op 69 Main Street in 4883 Atherton, Queensland. De Crystal Caves zijn onmogelijk te missen en je kan hier uren spenderen, afhankelijk van je tijd en interesse. Dit is geen alledaags museum, maar een leerrijke leuke attractie met een juwelierszaak en stenenwinkel voor het geval je op zoek bent naar een leuk geschenk of souvenir.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland. 

----------

Afgelegde kilometers: 111km - Aantal stappen: 8409 - Gemiddelde temperatuur: 28 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Atherton Tablelands

Beklim het hoge tropische plateau van de Atherton Tablelands en bezichtig de Millaa Millaa Falls en de bekende Curtain Fig Tree in Yungaburra. Bezoekers kunnen hier terecht voor allerhande activiteiten…

Mareeba Wetlands

In de Mareeba Wetlands bent u tenvolle in de outback van tropisch Queensland. Deze savannes en moerassen herbergen uiteraard een enorme variëteit aan vogels, dieren en planten.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook