DAG 291Van waterval naar waterval28 september 2015

Van waterval naar waterval

Het was een frisse nacht in Millaa Millaa. De hoger gelegen Tablelands zorgen dat de temperaturen niet meer boven de 30 graden uit komen, en ’s nachts koelt het serieus af. We moeten zelfs onze slaapzakken terug bovenhalen. Vandaag zijn we niet gehaast, maar de routine zit er zo in dat we al tegen 8am vertrekkensklaar zijn. We checken even het centrum van Millaa Millaa, want eigenlijk zouden we nog wel wat inkopen kunnen verdragen voor we verder landinwaarts trekken. Maar Millaa Millaa is slechts een scheet groot en er is echt niets te vinden, op wat koeienbusiness na. 

 

 

We hopen dan maar dat we nog iets onderweg zullen tegenkomen. We starten dus aan de rondrit langs de watervallen van deze streek. Het bekende ‘waterfall circuit’ is een rondrit van 15km over afgeschermde wegen, en brengt je langs een reeks kleine en grote watervallen. De Tablelands zijn het resultaat van verschillende periodes van vulkanische activiteit. De meest recente grote uitbarstingen zijn tussen de 4 en 1 miljoen jaar geleden. Lava vloeide bergafwaarts van minimum 6 vulkanen tot in de zuidelijke Tablelands en de gestolde zwarte basalt vormde de reeks watervallen. We beginnen met de Millaa Millaa Falls aan de Theresa Creek, juist buiten het dorp.

 

 

Deze specifieke regio, de Millaa Millaa falls, is een significante plaats binnen het traditionele leefgebied (Wribarra country) van de Mamu Aboriginals, een streek die zich uitstrekt van de Dirran Creek en de North Johnstone River, naar het zuiden over de Misty Mountains en het bijhorende nationaal park, en aan de kust van Coopers’ Point in het noorden tot het Liverpool Creek en Kurrimine Beach in het zuiden.

De volgende stop is Zillie Falls. Veel minder toegankelijk dan de vorige. En zeker niet geschikt om in te zwemmen.

 

 

We rijden verder door het groen heuvellandschap naar Ellinjaa Falls

 

 

 

En een korte stop aan Mungalli Falls, waar we te lui zijn om tot aan de echte waterval te wandelen, en ons tevreden stellen met een foto van enkele rapids. :-)

 

 

En daarmee beëindigen we het officiële ‘waterfall circuit’. M aar er zijn nog een heel hoop watervallen meer zuidwaarts van Millaa Millaa. Want aan water is hier geen gebrek. En de rivieren, kreken en stromen banen zich trapsgewijs allemaal een weg van het hoogland naar de kust, en creëren hierdoor een waaier van meren en watervallen.

We rijden dan ook (opnieuw) het Wooroonooran Nationaal Park binnen. Maar deze keer wel de Palmerston sectie langs de North Johnstone River. We hebben even genoeg van watervallen en laten de Nandroya en Tchupala Falls links liggen, om rechtstreeks door te rijden naar de Mamu Tropical Skywalk.

 

 

 

 

Mamu Tropical Skywalk

De Mamu Tropical Skywalk is een unieke manier om het weelderige tropische regenwoud te verkennen op een andere manier. Bij aankomst krijg je een audioset en flora gids die je geleidelijk aan meenemen langs de ‘Forest Walk’ tot aan de eerste ijzeren constructie. Onderweg krijg je zowel informatie over de Mamu Aboriginals van deze streek, de Europese pioniersgeschiedenis, als de flora & fauna van het regenwoud.

 

 

We hebben wat last van enkele lastige ‘March flies’ die het eerste stuk van de wandeling domineren, maar gelukkig zijn het trage beesten die met wat behendigheid gemakkelijk kunnen worden platgeslagen.

Vervolgens komen we aan de ‘cantilever’, een 40m lange oversteekbrug die 20m boven de grond gebalanceerd is, waardoor je een 360 graden zicht hebt over het regenwoud.

 

 

In de verte zie je Douglas Creek en de North Johnstone River. Beide van groot belang voor de Mamu Aboriginals.

 


 

Wat verder start het 350m lange verhoogde wandelpad dat je 15m hoog door het regenwoud brengt, van grond tot bladerdak niveau.

 

 

Uiteindelijk kom je aan ‘the tower’, een 37m hoge toren dewelke zorgt voor een spectaculair zicht over de streek en de toppen van de bomen, bovenaan de 100 treden tellende trap.

 


 

 

Je hebt hier ook een beter zicht op de vruchten en noten van de tropische bomen, die anders veel te hoog hangen. Verder is het uitkijken naar beweging in de ‘basket ferns’, want dit is de ultieme slaapplek voor heel wat wildlife tijdens de dag.

 

We keren terug naar de ingang en beseffen dat we al heel wat van het tropische regenwoud hebben verkend, want onze interesse is maar half meer van wat het was.

 


 

We keren dan ook op de Palmerston Highway terug richting Millaa Millaa. We houden een korte foto-stop aan Crawford’s Lookout en laten opnieuw de Nandroya en Tchupala Falls voor wat ze zijn.

 

 

Ondertussen is het middag geworden en hebben we nog geen winkel gezien. We besluiten dan maar in Mungalli Creek Dairy iets te gaan eten. Deze melkboerderij is een familie bedrijf van de Watsons dat met biodynamische technieken organische producten fabriceert.

Vervolgens nemen we juist voor Millaa Millaa een kronkelig landwegje meer landinwaarts richting Ravenshoe. Dit brengt ons langs de minder bekende Souita en Pepina Falls. Beiden absoluut de moeite, en ideaal voor een zwempartij in je blootje, want de kans dat hier nog iemand komt is zeer gering. Vandaag echter iets te fris hiervoor!

 

Ravenshoe

Via de Windy Hill Wind Farm bereiken we Ravenshoe, het hoogste dorp van Queensland, 920m boven zeeniveau. We gaan wanhopig op zoek naar wat voedingswaar want anders wordt het enkel soep. Ravenshoe heeft echter niet veel te bieden. We kopen wat kip en fruit in blik in de lokale IGA, want veel meer valt er niet te krijgen. :-(

We laten Ravenshoe dan ook snel achter ons en rijden door naar Innot Hot Springs. Hier installeren we ons op de camping langs de Nettle Creek waar het water aan 75 graden Celsius uit de grond naar boven borrelt en verdeelt wordt over een 6tal jacuzzi’s en zwembaden. Het behoeft niet veel woorden, om te begrijpen waar we ons de rest van de middag hebben mee beziggehouden. ;-)

De blog opladen lukt vandaag niet want we zijn opnieuw ver buiten het bereik van internet of telefoon verbindingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Mamu Tropical Skywalk, check de website www.mamutropicalskywalk.com.au of rij eens langs op de Palmerston Highway, 4860 Innisfail, Queensland. Je kan hier elke dag (met uitzondering van Kerstdag) terecht van 9:30am tot 5:30pm. Er wacht je indrukwekkende verhoogde wandelpaden, een cantilever en een observatie toren die je een indrukwekkend en panoramisch zicht geeft in en over het tropische regenwoud bladerdak.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 242km - Aantal stappen: 10708 - Gemiddelde temperatuur: 27 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Atherton Tablelands

Beklim het hoge tropische plateau van de Atherton Tablelands en bezichtig de Millaa Millaa Falls en de bekende Curtain Fig Tree in Yungaburra. Bezoekers kunnen hier terecht voor allerhande activiteiten…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook