DAG 315Wegsmelten op de saffiervelden22 oktober 2015

Wegsmelten op de saffiervelden

Het was een hete nacht. We hebben met de deuren van Bumblebee wagenwijd open geslapen en dan nog was het bakken. Dat voorspelt weinig goeds voor de rest van de dag. Nu ja, veel tijd hebben we niet om erbij stil te staan, want om 8am hebben we afgesproken met Keith van Fascination Gem Fossicking aan de enorme schatkaart van ‘Dig The Tropic’ aan de afslag naar Anakie.

Veel tijd wordt er niet verloren. Want hoe vroeger ter plekke, hoe beter. We rijden in colonne met nog 3 andere toeristen 20km verderop naar de Glenalva Fossicking Area.

We volgen de 4x4 van Keith over een hobbelige dirtroad tot in het midden van het publieke saffierveld. Ja, je leest het goed. Iedereen, mits het aanschaffen van een eenvoudige en goedkope ‘Fossicker’s Permit’ van 7,5AUD/pp (voor een maand), mag op 9 toegewezen saffiervelden van meer dan 1.000 hectares op zoek naar zijn eigen edelstenen. Je moet dan weliswaar je eigen materiaal meebrengen, en natuurlijk ook wel een maagdelijke plek zoeken om te starten om problemen met andere schattenzoekers te voorkomen.

Op zich vandaag niet ons probleem, want Keith heeft zijn vaste plek en alle materiaal is al ter plekke. Ook onze licentie is voorzien. En er is geen beperking – op je eigen energie na - op het aantal emmers je opgraaft!

Deze tour is geen uitstapje voor in propere kleren, maar een echte handen-uit-de-mouwen activiteit. Keith doet ons eerst alles voor: kappen, graven, zeven, wassen, en inspecteren. Echt wereldschokkend en moeilijk is het allemaal niet.

 

Voor alle zekerheid toont Keith ons ook nog even de ‘real stuff’. Hij heeft een potje van zowel kleine als grote ongeslepen edelstenen in alle kleuren. Want verkeerdelijk denken mensen dat saffieren enkel blauw zijn, maar dat is helemaal niet waar. Je hebt saffieren in alle kleuren, zelfs wit en zwart. En de meest zeldzame zijn geel, oranje en roze. 

Dus we zoeken ons een goeie plek en starten vol verwachting aan het vullen van onze eerste emmer. Al snel blijkt dat dit hard labeur is, waar je snel moe en vuil van wordt. ;-)

We zeven als echte professionals onze eerste emmer, waarbij onmiddellijk blijkt dat we geen supergrote steen hebben gevonden. :-(

Het wassen van de emmers wordt vergemakkelijkt door de fameuze ‘Whilloughby’, een constructie die toelaat om met een hand het zand/modder tussen de stenen uit te spoelen.


En daarna is het kijken in de zon of we iets gevangen hebben. Joepie! In de eerste lading hebben we reeds enkele kleinere groene en blauwe saffieren!!!!

Veel wordt er dan ook niet getreuzeld om opnieuw met het pikhouweel aan de slag te gaan, ondanks dat de temperatuur al hoog bovenaan de 30 graden is. En ook nu vinden we enkele kleinere op-het-eerste-zicht heldere uitziende edelstenen.

Na 2 emmers houden we met z’n allen pauze voor een ‘cuppa & smoko’. Koffie, thee en koekjes op een schaduwrijke plek boven op de heuvel doet iedereen goed. Ondertussen beantwoordt Keith met meer dan 25 jaar mijnervaring al onze vragen.

Zo komen we te weten dat deze streek zo rijk is aan saffieren en zirkonen omdat 50 miljoen jaar geleden het gebied rond Anakie, Rubyvale, Sapphire en Willows vol stond met actieve vulkanen. Uiteindelijk was het pas in 1875 dat de eerste edelstenen hier werden ontdekt. En in 1902 werd Anakie Mineral Fields officieel tot mijnveld uitgeroepen.

We keren terug naar onze graafplek en starten opnieuw met graven, zeven en wassen. Want de grootste saffieren ter wereld komen van deze velden. Zo werd in 1938 de ‘Stonebridge Green’ gevonden op Norman’s Hill, een ongeslepen 202 karaat steen. De vinder, Mike Stonebridge droeg de steen heel de tijd in zijn zak tot aan zijn dood in 1978. Hij zocht voor meer dan 50 jaar op de Gemfields en verkocht nooit een steen.

Een andere bekende steen is de ‘Centenary Stone’, genoemd naar het honderdjarig bestaan van Anakie Sapphire Field in 1979. Deze werd gevonden door de 13jarige Sarli ‘Smiley’ Nelson. Met 2020(!) karaat en een uitzonderlijke goede kwaliteit kristal was dit de grootste steen ooit gevonden. De steen werd gekocht door de Richardson broers, en geraakte verloren in een juwelenoverval. Uiteindelijk werd de edelsteen teruggevonden en verkocht voor 5.000.000AUD.

Ondertussen is het broeiend heet geworden. De temperatuur is gestegen tot bijna 40 graden Celsius en er is absoluut geen druppel schaduw op de plek waar we aan het graven zijn. Onwaarschijnlijk maar waar, dit is de warmste dag sinds het begin van het jaar!!! Afzien dus! Zweet, bloed en tranen laten we achter op het veld. En als blijkt dat de derde en de vierde emmer geen edelstenen bevatten zakt de moed snel.

De andere toeristen geven op. We blijven als laatste over en vullen nog een laatste emmer. En daarna geven ook wij er de brui aan. Moe, voldaan en met een zakje vol edelstenen nemen we afscheid van Keith.

We rijden richting Rubyvale, en houden kort even halt bij de ‘Big Spanner, Shovel & Pick’ voor een foto.

We hangen vol modder en stinken naar het zweet, maar daarvan schrikt hier niemand. We aarzelen nog even, maar beslissen dan toch om – zonder eerst te douchen of om te kleden – zo het historische ‘New Royal Hotel’ in Rubyvale binnen te stappen om wat te eten. Want van graven krijg je grote honger en grote dorst.

Na de lunch rijden we met de airco volle bak tot aan de Miners Heritage Walk in Mine. Maar aangezien we de ondergrondse mijn tour juist met enkele minuten hebben gemist, laten we dit voor wat het is. Het is niet dat we al geen mijnen hebben bezocht op onze roadtrip. En de mijnactiviteit zelf hebben we ondertussen ook wel onder de knie, denken we.

Bo kijkt nog wat geïnteresseerd rond in de juwelierszaak. Een van de vele die hier overal als paddenstoelen uit de grond komen gerezen. Johan kijkt angstig toe. :-)

We rijden verder tot aan de Fascinations Gems & Cristals showroom, waar we hartelijk worden ontvangen door Dave, de broer van Keith. Hij is de man die zorgt voor het slijpen van de edelstenen en de verkoop.

Dave bekijkt onze vondst van de dag, en we hebben 3 stenen die van goeie kwaliteit genoeg zijn om te worden geslepen. Dus toch wel een productieve dag, vandaag!


Opnieuw neust Bo onrustig rond bij de afgewerkte edelstenen… Gelukkig vindt ze niet direct haar smaak.

We keren terug naar het centrum van Rubyvale voor nog een laatste blik in de Rubyvale Gem Gallery. Daar waar we eerst dachten dat dit een te bezichtigen verzameling van bijzondere stenen voor het brede publiek zou zijn, blijkt dit de top-juwelier van de streek te zijn. Nu is het vermoedelijk te laat voor Johan om Bo’s liefde voor blinkende stenen te onderdrukken…?!?

We rijden vervolgens terug naar Sapphire en onderweg valt het pas op hoeveel graafsites, afvalbergen, roestende machines en mini-juwelierszaken er overal zijn langs de kant van de weg. We passeren voor de tweede keer vandaag nog eens de Steenbokskeerkring.

En nestelen ons hierna opnieuw op de camping in Sapphire, waar uitgebreid douchen en propere kleren aandoen het eerste is wat we doen. Zelfs de hongerige wallabies moeten wachten.

We beëindigen de dag in de grote keuken van de camping onder de ventilators terwijl we beiden op onze laptop het een en ander in orde brengen. Bo ontfermt zich over de acties in verband met onze verhuis naar Perth, terwijl Johan de blog voor zijn rekening neemt. Spijtig genoeg belooft het weer een zwoele nacht te worden in Queensland Central Highlands. Van afkoeling is er geen sprake.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Fascination Gem Fossicking, check de website www.sapphiretalk.com of bel Keith en Dave op +61 (0)7 4985 4675. Keith neemt je graag mee op een self-drive dagtour in het midden van de Central Queensland Gem Fields. Alle materiaal is ter plekke. En achteraf kan je bij Dave binnenspringen in Rubyvale om te kijken wat er van je vangst voldoende waard is om geslepen te worden. Een onvergetelijk avontuur met – hoogstwaarschijnlijk - enkele blinkende stenen als souvenier!

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

----------

Afgelegde kilometers: 52km - Aantal stappen: 9899 - Gemiddelde temperatuur: 40 graden

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook