DAG 323Aangekomen op Fraser Island30 oktober 2015

Aangekomen op Fraser Island

Toch wel heel flagrant, maar het heeft geen druppel meer geregend sinds we de cabine zijn binnengestapt in Hervey Bay. Dus we hadden ons de extra kost kunnen besparen, maar langs de andere kant was het wel veel aangenamer om er weer eens heel ons hebben en houden te kunnen herschikken voor ons 4daags verblijf op Fraser Island. ;-)

Tegen 8am staan we dan ook aan de vasteland-receptie van Kingfisher Bay Resort in River Heads om onze bagage af te geven en in te checken voor de veerboot naar het grootste zandeiland ter wereld. We checken met de noodzakelijke ochtendkoffie in de hand de nodige lectuur om te kijken wat er ons te wachten staat.

Voor de kust van Queensland, ter hoogte van Maryborough, ligt Fraser Island. Het is bereikbaar via veerboten vanuit verschillende plekken op het vasteland, en opgenomen op de Werelderfgoedlijst in 1992. Op het 123km lange en 25km brede eiland liggen heuvels en valleien met regenwoud en heldere meren. Het eiland is bijna volledig gericht op toerisme en is vooral bekend voor zijn wilde dingo’s. Het eiland is genoemd naar James en Elizabeth Fraser. In 1836 strandden overlevenden van het vergane schip ‘Stirling Castle’, onder wie kapitein James Fraser en zijn vrouw Elizabeth, op Fraser Island. Zij werden de gevangenen van de lokale Aboriginals. Fraser stierf, maar Eliza werd gered en terug in Engeland vertelde ze overal haar verhaal. Patrick White verwerkte de belevenissen in zijn roman uit 1976: ‘A Fringe of Leaves’.

We worden opgepikt met een bus die ons tot aan de veerboot brengt. Hier kan je ook met je eigen 4x4 - alleen 4x4 terreinwagens zijn toegelaten – overgezet worden naar het eiland. We hadden echter al lang beslist dat we Bumblebee niet gingen meenemen aangezien hij nogal aan de zware kant is met al onze spullen erin en dus niet ideaal om op Fraser rond te crossen. We laten hem dan ook braaf achter op een beveiligde parking.

Eens aan boord van de ‘Kingfisher Bay’ veerboot is het geduldig wachten tot we aankomen. Geduldig is het juiste woord, want ondanks dat je het grote eiland onmiddellijk kan zien liggen duurt het toch een klein uur alvorens we bij Kingfisher Bay aankomen.

Hier worden we opgepikt op de jetty door een enthousiaste ranger van het resort die ons meeneemt naar de receptie van het complex en ons wegwijs maakt over alle activiteiten en gebouwen. Alvorens in te checken wandelen we al eens rond om te kijken wat er allemaal te beleven valt.

We checken de huur van een 4x4 om tot aan Indian Head en de Champagne Pools te raken, helemaal aan de noordelijke punt van de Seventy-Five Mile Beach, juist onder de Sandy Cape. We moeten echter rekening houden met de getijden want er is geen echte weg, je dient gewoon over het strand te rijden. En dat is te gevaarlijk 2 uur voor en na hoog water. En nu blijkt dat hoog water de drie dagen dat we op het eiland zijn toch wel op de middag valt, waardoor de 2,5 uur durende rit (enkel) wel heel nipt wordt om het noordelijke punt van het eiland te kunnen bezoeken. We breken er ons hoofd over bij een drankje in de lounge, maar beslissen uiteindelijk toch om geen risico te nemen en deze plek – die weliswaar door iedereen was aangeraden – te laten voor een andere keer. Onze ervaring met reizen heeft ons geleerd dat het geen nut heeft om onnodige risico’s te nemen naar het einde van je trip. Dit kan enkel maar een prachtige herinnering hypothekeren. En er zijn meer dan voldoende andere activiteiten te doen in en rond het resort zelf.

We checken in in onze hotelkamer en deze mag er zeker zijn. We zitten op de 2e verdieping van het hotelcomplex en ons terras heeft prachtig zeezicht. Het gaat geen probleem zijn om hier 3 nachten te verblijven. ;-)

Ondertussen hebben we wat honger gekregen en wandelen via de aangelegde houten paden die door de wetlands lopen en via het strand naar The Sand Bar voor een snack.


Onderweg checkt Bo nog even de temperatuur van een van de zwembaden. Prima! Nu moet enkel de zon er nog meer doorkomen en dan zit het helemaal goed.

Op het strand is het uitkijken naar wilde dingo’s. Rond het complex is enkele jaren geleden een hek gebouwd om de dingo’s uit het resort te houden en de veiligheid van zowel dier als mens te garanderen.

Het is echter zeer rustig op het strand en op wat voetstappen na in het zand zijn er geen dingo’s te zien.

Na de lunch is de zon weer helemaal van de partij. En dat verandert helemaal de kijk op het eiland. Alles ziet er plots veel levendiger uit.

We gaan op uitgebreide speurtocht naar alle faciliteiten, winkel, restaurants, massagesalon,… zodat we de komende dagen kunnen plannen.

Verder houden we in de namiddag een korte siësta op onze kamer. Tegen ‘Happy Hour’ nestelen we ons in de comfortabele zetels aan het zwembad. En geleidelijk aan gaat de zon onder. Tegen dinertijd maken we ons klaar voor een nachtuitstapje met een ranger.

Aan de receptie hebben we afspraak voor onze geboekte nachtwandeling. Aaron, de jonge ranger van dienst, neemt ons samen met nog een Duits koppel mee rond het resort voor een wandeling door het donker.

We starten met het spotten van enkele alen die, nu het donker is, op jacht zijn.

Dan worden we met verstomming geslagen als Aaron ons toelicht dat Fraser Island zijn eigen versie van de 'Sydney funnel web'-spin heeft. Een best wel gevaarlijke, en gevreesde achtpoter. De 'Fraser Island funnel web'-spin is een minder agressieve versie van die van uit Sydney, maar toch… Aaron toont aan de hand van de trillingen van een dun twijgje aan de ingang van de tunnel hoe de spin aan hoge snelheid te voorschijnkomt.

Verder gaan we op jacht naar kikkers, gekko’s, vleermuizen en gliders. Enkel deze laatste krijgen we niet te zien. De rest is allemaal paraat. Verder krijgen we ook enkele bijzondere vleesetende planten te zien.

Op het strand leren we ook weer wat nieuwigheden. Zo dachten we altijd dat de doorzichtige geleiachtige hoopjes op het strand stukken van kwallen waren, maar niets is minder waar. Dit zijn de eieren van een welbepaalde slak. Zo zie je maar, je leert telkens iets bij!

Nog wat spinnen en andere nachtdieren later staan we terug aan het hoofdzwembad van het resort en nemen we afscheid. Deze tour was echt een aanrader, en dat slechts voor 5AUD de man!

We houden het hierop voor vandaag. Er wordt nog een poging gedaan om wat TV te kijken in de hotelkamer, maar we moeten al snel vechten tegen de vermoeidheid om de film tot het einde uit te zien… ;-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Kingfisher Bay Resort, check de website www.kingfisherbay.com of bel + 61 (0)7 4194 9300. Het is de uitgelezen plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor een meerdaags bezoek aan Fraser Island. Je vindt er alle luxe van een echt resort met meerdere zwembaden, restaurants en bars. Je kan er ook georganiseerde tours boeken om het eiland te verkennen of in het seizoen walvissen te gaan spotten die vlak langs de kust passeren.

Voor meer informatie over Real Aussie Adventures, check de website www.realaussieadventures.com. Bij deze jeugdige touroperater kan je je volledige Fraser Island avontuur in een samengesteld op maat gemaakt pakket boeken. Er is keuze zat uit trips van 2 tot 35 dagen die Fraser Island aandoen. Zo ben je zeker dat je geen enkel hoogtepunt mist!

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Fraser Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 13106 - Gemiddelde temperatuur: 25 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Fraser Island

Fraser Island behoort tot het Werelderfgoed en is het grootste zandeiland ter wereld. Op het 123 km lange en 25 km brede eiland kan je genieten van reusachtige zandduinen, subtropisch regenwoud en kristalheldere…

Hervey bay

Hervey Bay is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Vanaf half augustus tot eind oktober komen hier ook de machtige bultrugwalvissen voorbij.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook