DAG 333De vissen van Sea Life Mooloolaba van dichtbij09 november 2015

De vissen van Sea Life Mooloolaba van dichtbij

Gisterenavond is het zwaar beginnen regenen. De request van Peter om zijn planten te besproeien tijdens zijn afwezigheid is bij deze volbracht. Door de aanhoudende regen lukt het Johan niet echt om te slapen. Er wordt dan ook al vroeg geskyped met wat Belgische vrienden. Bo daarentegen gebruikt elke seconde om wat langer in bed te kunnen liggen. Tegen iets na 8am maken we ons uiteindelijk klaar om het huis van Peter en Melissa te verlaten. Het is aanhoudend blijven regenen en het ziet er niet naar uit dat het vandaag nog gaat stoppen. Niet direct wat je verwacht van de ‘sunshine’ kust. ;-)

Gelukkig hebben we voor vandaag geen buitenactiviteiten voorzien. Het lijkt wel of we een voorgevoel hadden meer dan een jaar geleden toen we de planning van deze dag hebben opgesteld. Vandaag staat een bezoek aan SEA LIFE Underwater World in Mooloolaba op het programma.

We verlaten dan ook Noosaville en begrijpen plots de grap van Andy van gisteren wanneer hij ons vroeg naar de betekenis van het woord Noosaville. Hij antwoorde toen ‘stad van de ronde punten’. En gelijk heeft hij, want het ene ronde punt volgt hier echt het andere op. Misschien wel een twintigtal direct na elkaar… terwijl het verkeer steeds trager rijdt door de aanhoudende regen.

Na een kleine 25km komen we aan in de kuststad Mooloolaba. Ook hier is het zwaar overtrokken en wil de zon maar niet doorbreken. Mooloolaba is naast een surfersparadijs aan Mooloolaba Beach, vooral ook bekend voor de Mooloolaba Ocean King Prawns die je overal ter wereld op de menukaart kan terugvinden. We parkeren ons op de parking aan Wharf Mooloolaba in de hoop enkele garnalen op de kop te tikken. Maar de aanhoudende regen zorgt ervoor dat de plek langs de Parrearra Channel redelijk desolaat en verlaten is.

Dan maar op naar SEA LIFE Underwater World want deze top attractie van de Merlin Group zorgt onmiddellijk voor wat kleur in deze grijze dag. 

Zeker als je weet dat we niet enkel voor een traditioneel bezoek van het aquarium hier zijn, maar ook voor de SDX. De ‘Shark Dive Xtreme’, de mogelijkheid om met duikflessen in het grote aquarium af te dalen en oog in oog (zonder kooi!) te staan met de 30 soorten haaien en roggen die het aquarium bevolken. Echt iets voor ons!

Maar we starten eerst met het bijwonen van de leuke en grappige Seal Presentatie op Seal Island. Deze familie-georiënteerde show van pelsrobben en zeeleeuwen is echt de moeite.


En het hek is helemaal van de dam als er volwassen vrijwilligers worden gevraagd om mee te werken. Nog voor Johan het beseft staat Bo al vooraan op het podium. Wat had je verwacht…

Bo mag het lievelingseten van Groucho, een stevige Australisch pelsrob, hoog in de lucht houden terwijl deze zonder aarzelen van een rots springt en metershoog opduikt om de lekkernij uit haar hand te pakken. En vervolgens met een grote plons terug in het water te vallen.

 

Volledig nat gesplasht door Groucho keert Bo tevreden terug naar haar plaats. Ondertussen wordt een tweede uitgekozen juffrouw gevraagd om een andere pelsrob te aaien, en zonder dat iemand het verwacht duwt de rob haar in het water. Verbijstering alom! En het slachtoffer is een prima actrice want het duurt enkele minuten alvorens we door hebben dat dit bij de act hoort. ;-)

De show wordt afgesloten met een serieuze ecologische nood zoals van een ‘marine conservation trust’ -  dat begaan is met het beschermen en behoudt van de oceanen en het bijhorende leven voor de volgende generaties - mag verwacht worden. 

Na de show trekken we rond in de 16 zones die het park tentoonstelt. Je kan hier alles van het uitgebreide en kleurrijke onderwater- en kustleven terugvinden.

We doen dan ook ons best om hier en daar een goede foto te maken van een beperkte selectie van de meer dan 10.000 prachtige vissen die het aquarium telt. Geen evidente opdracht want vele tanks hebben gebogen vensters die mooi zijn om door te kijken maar die het scherpstellen van een fotot enorm bemoeilijken. Maar we doen ons best… 

En soms moet je wat beter kijken dan het voor de hand liggende.

De perfect gecamoufleerde steenvis (stonefish) op de achtergrond is nog veel gevaarlijker voor duikers als de opvallende koraalduivel (lionfish) op de voorgrond. 

Uiteindelijk belanden we in de kelder waar je door een 80m lange doorzichtige oceaantunnel kan wandelen terwijl de vissen ongestoord verder zwemmen.

We checken alvast deze plek grondig met Gaynor van SEA LIFE om ons voor te bereiden op onze duik in het tropische water van dit aquarium. 

 

Het aquarium wemelt van de haaien en roggen, samen met enkele enorme tandbaarsen (groupers) en een hele school kleinere vissen. Ideaal dus om eens in rond te wandelen, want echt zwemmen of duiken is natuurlijk onmogelijk.

We bezoeken eerst nog enkele andere exhibities en houden een korte lunchpauze in de cafetaria.

Vervolgens is het tijd voor de SDX! Samen met nog een Britse vader en dochter krijgen we een uitgebreide veiligheidsbriefing alvorens we in volledig duiktenue worden gestoken.

Daarna gaan we eerst eens oefenen in een buitentank (zonder vissen) om te kijken of we allemaal wel het duiken onder de knie hebben. Plezier alom voor ons… stress voor de onervaren Britten. 

En dan is het tijd voor het serieuze werk. De BCD's worden volgestoken met 30 kg lood (veel meer dan als je gaat duiken) zodat we stevig aan de bodem blijven plakken en vervolgens wandelen we het grote aquarium in.

Het water is een aangename 23-24 graden en de vissen, groot en klein, zijn best nieuwsgierig (of hongerig). 

Terwijl we ons laten begapen door de bezoekers in de tunnel zwemt de hele inhoud van het aquarium geregeld rakelings langs ons heen. 

Roggen hebben er zelfs geen probleem mee om over je hoofd te ‘fladderen’. Tandbaarsen zijn er dan weer dol op als je luchtbellen door hun kieuwen blaast. En haaien blijven haaien en zien er altijd een beetje gevaarlijk uit. 

 

De begeleiders positioneren ons ook regelmatig voor hun onderwatercamera voor enkele leuke foto’s en een korte video, en voor de rest is het vooral rondkijken, handen bijhouden, rustig ademen en genieten. 

 

Het grote verschil met de vissen in het wild is dat deze vissen duidelijk mensen gewoon zijn en eerder nieuwsgierig je komen uitchecken in plaats van snel weg te zwemmen. Voor sommigen misschien beangstigend, voor ons ideaal om ze eens rustig te bestuderen. ;-)

 

Na een klein uurtje verlaten we het aquarium en gaan we douchen. Benieuwd naar de onderwaterfoto’s bezoeken we nog de laatste zones van het aquarium.

 

Vooral de collectie kwallen, de grootste van Australië, is fascinerend met de veranderende lichteffecten.


Tegen 4pm zijn we klaar met heel het aquarium en kopen we nog een frigomagneetje in de traditionele afsluitende souvenirshop. En daarna zit onze uitstap er alweer op.

Buiten is het niet echt gestopt met regenen… :-( Spijtig want de mooie zandstranden van Alex Beach waren anders ideaal geweest voor nog een avondwandeling. Nu houden we het tot een vluchtige blik vanuit Bumblebee en installeren we ons op een nabijgelegen camping. Gelukkig voorspellen ze voor morgen alvast beter weer aan de Sunshine Coast. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Underwater World SEA LIFE Aquarium in Mooloolaba, check de website www.underwaterworld.com.au of ga gewoon langs op Parkyn Parade, 4557 Mooloolaba in Queensland. Het aquarium is elke dag open van 10am tot 5pm. En met 16 gethematiseerde zones en meer dan 10.000 zeewezens, waaronder Australië's grootste collectie van kwallen, ben je wel even zoet. Probeer zeker een van de voedertijden of een favoriete zeeleeuwen presentatie mee te pikken. En voor zij die wat meer durven is er de Shark Dive Xtreme. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Voor meer informatie over de Sunshine Coast, check de website www.visitsunshinecoast.com.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van Queensland Sunshine Coast. De plek in Queensland waar je je onmiddellijk thuis voelt. 

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 44km - Aantal stappen: 9000 - Gemiddelde temperatuur: 24 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Sunshine Coast

De Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, is een stuk ingetogener en eleganter dan de Gold Coast. Noosa, de meest mondaine badstad, wordt ook wel eens het Knokke van Australië genoemd. De uitstekende…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook