DAG 334De laatste rustplaats van de HMAS Brisbane10 november 2015

De laatste rustplaats van de HMAS Brisbane

De ochtend start met een brede glimlach op ons gezicht, want de Sunshine Coast herstelt zijn naam volledig met een wolkeloze ochtend en veel zonneschijn. Het is onwaarschijnlijk hoeveel mooier en aangenamer alles is als de zon schijnt. ;-)

Voor de eerste keer sinds bijna 10 maanden hebben we eens een campingsite met een ‘ensuite’. Dat is een mini-badkamertje gelegen op je stukje terrein dat je voor een nacht afhuurt op een camping. Op zich is het wel handig en het geeft je natuurlijk meer privacy, maar dat is dan ook alles.

We maken ons helemaal klaar voor een allerlaatste wateractiviteit. We hebben namelijk afspraak bij Sunreef voor een duik naar het wrak van de ex-HMAS Brisbane.

We staren alvast op de maquette van deze destroyer in de duikwinkel.

De HMAS Brisbane (D41) is gebouwd in 1967 en heeft gedurende 34 jaar trouwe dienst bewezen bij de Royal Australian Navy. Ze was operationeel in de Vietnam en Golf oorlogen en nam deel bij veel humanitaire missies zoals na de verwoestende cycloon Tracy in 1974 in Darwin. Op 31 juli 2005 is het schip tot zinken gebracht voor de kust van de Sunshine Coast om als artificieel rif en duiksite te dienen.

Na het nodige papierwerk worden we ter plekke door onze 2 duikinstructrices, Holly en Sam, voorzien van alle duikmateriaal.

We rijden kort naar de haven van Mooloolaba waar we opgewacht worden door Billy, de schipper. En met verenigde krachten laden we de ‘2 Ezy’ duikboot vol met onze flessen en materiaal.

De rit begint kalm als we traag de vaargeul van Mooloolaba uitvaren langs de prachtige villa’s aan het water. We krijgen ondertussen een briefing van Holly en Sam over het wrak en we worden in 2 groepen opgedeeld.

Maar eens uit de bescherming van de vaargeul blijkt dat de 20 minuten open oceaan in Mooloolaba Bay iets ruiger zullen zijn. De boot gaat op en neer door de hoge golven. Eens op breedte 26° 37.000’ zuid en lengte 153° 10.133 oost leggen we aan bij de markerboeien van het wrak en maken we ons klaar voor de eerste duik van de dag.

Aangezien Bo (en enkele andere duikers) last beginnen krijgen van zeeziekte wordt er niet te veel getalmd en gaan we snel het water in. We dalen af tot op het dek van het schip, op 13 meter diepte.


Vanaf hier zwemmen we langs de buitenkant rond het 133m lange schip dat helemaal begroeid is met koraal. De zichtbaarheid is jammer genoeg maar zeer matig, enkele meters maar, maar op zich is het wel een bijzondere ervaring om langs een begroeid schip te duiken op de bodem van de zee.


Als we aankomen aan de achterkant van het schip duiken we tot 28 meter en zwemmen we er onderdoor (waar vroeger de propellers zaten) en ontmoeten een van de lokale bewoners, een grote pijlstaartrog, die zich niet meer stoort aan enkele duikers.

De duik verloopt rustig en we houden regelmatig halt om de perfect gecamoufleerde zeewezens die op en rond het schip hangen te bestuderen. Het koraal bult van de steen- en schorpioenvissen. Ook al hebben we allemaal stevige handschoenen aan, toch blijft het oppassen als je iets zou aanraken, want deze pijnlijke vissen zijn bijzonder moeilijk te spotten. Onderweg passeren we de kanonnen. De perfecte plek voor een onderwaterfoto. ;-)

Eens we de boeg van het schip bereiken kunnen we niet weerstaan om de traditie van de ‘Titanic’-pose in eer houden. Met de slechte zichtbaarheid ziet alles er extra spookachtig uit. :-)


Ondertussen vermindert onze lucht zienderogen en keren we terug naar het midden van het schip waar we onze veiligheidsstop inzetten aan de top van de originele stuurcabine.

We installeren ons opnieuw op de boot voor het verwisselen van de flessen, maar eens boven water slaat de zeeziekte als donder bij klaarlichte hemel opnieuw toe. Bo en de meerderheid van de groep dienen snel terug in het water te gaan en aan het drijfkoord te hangen bengelen om niet volledig misselijk te worden. De briefing voor de tweede duik gebeurt snel en kundig. En een half uur later vertrekken we voor een tweede duik. Deze keer is de binnenkant van de HMAS Brisbane aan de beurt.

Gewapend met een onderwatertoorts volgen we een na een Holly tot diep in de ruimtes van het oorlogsschip. Op zich absoluut geen claustrofobische onderneming want in elke ruimte zijn er gaten gemaakt in de scheepswand om eruit te zwemmen indien het nodig zou zijn.

Het is eerder een zeer bijzondere en unieke ervaring om door de machinekamers en vertrekken van de bemanning en officieren te kunnen zwemmen. En dit in het gezelschap van honderden vissen en andere zeedieren.


We gaan van dek naar dek en de koraal en vissen blijven ons verbazen.

Uiteindelijk is het deze keer opnieuw Johan die eerst zonder lucht geraakt. Hij gaat dan ook met enkele andere ‘grote ademers’ al naar boven voor zijn veiligheidsstop terwijl Bo en Holly nog een extra dek afzwemmen.

Wanneer iedereen opnieuw in de ‘2 Ezy’ is laat Billy er geen gras over groeien. Er wordt niet getreuzeld en zo snel mogelijk terug naar kalmere wateren gevaren zodat iedereen terug op zijn plooi kan komen in de duikshop zelf.

Samen met wat warme hapjes en een drankje vullen we opnieuw onze logboeken in en nemen we afscheid van het Sunreef team.

We rijden nog even naar Alex Beach want hier staat het bovenste stuk van de mast van de HMAS Brisbane als een standbeeld, uitkijkend over Mooloolaba Bay.


Nog snel wat spullen kopen bij Coles en lunchen en daarna rijden we door zuidwaarts tot in Landsborough. Het laatste stuk tot aan de camping in Landsborough rijden we op de Steve Irwin Way, wat alvast verraadt wat morgen op het programma staat… ;-) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Sunreef, check de website www.sunreef.com.au of bel +61 (0)7 5444 5656. Sunreef is een 5 sterren PADI centrum gelegen op 101 Brisbane Road, 4557 Mooloolaba in Queensland. Deze Sunshine Coast duikexperten zijn gespecialiseerd in duiken naar het wrak van de ex-HMAS Brisbane op minder dan 20 minuten van de kust van Mooloolaba. Een van de top 10 beste wrakduiken van Australië! Verder kan je hier ook van juli tot november terecht voor een andere unieke ervaring, namelijk zwemmen met de bultrugwalvissen.

Voor meer informatie over de Sunshine Coast, check de website www.visitsunshinecoast.com.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van Queensland Sunshine Coast. De plek in Queensland waar je je onmiddellijk thuis voelt. 

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 32km - Aantal stappen: 5789 - Gemiddelde temperatuur: 35 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Sunshine Coast

De Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, is een stuk ingetogener en eleganter dan de Gold Coast. Noosa, de meest mondaine badstad, wordt ook wel eens het Knokke van Australië genoemd. De uitstekende…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook