DAG 335Beestjes kijken in Australia Zoo11 november 2015

Beestjes kijken in Australia Zoo

Deze ochtend is Bo weer extra in haar nopjes. Vandaag staat er immers nog eens een heuse beestenboel op het programma. De bestemming van vandaag is Australia Zoo, het nalatenschap van wijlen Steve Irwin, wildlife specialist, tv-persoonlijkheid, filmmaker en natuurbeschermer.

Steve was een man met een visie en een missie: zoveel mogelijk mensen de pracht en grootsheid van de natuur leren kennen. Want het is enkel als je iets kent dat je ervan kan houden en enkel als je van iets houdt doe je ook moeite om het te behouden voor de toekomst. Irwin werd, samen met zijn vrouw Terri, bekend door de spectaculaire documentaireserie “The Crocodile Hunter” die wereldwijd op televisie verscheen. Australia Zoo zelf is in 1970 opgericht door Steve’s ouders en werd door hem en zijn familie overgenomen in 1992. In 2006 overleed Steve op 44-jarige leeftijd nadat hij tijdens het filmen van een documentaire door een pijlstaartrog in het hart gestoken werd. Zijn familie zet zijn werk nu verder in zijn naam.

Aan de zoo is ook een wildlife ziekenhuis verbonden. Dit ziekenhuis opende in 2004 zijn deuren en is opgericht naar de nagedachtenis van Steve’s moeder Lyn, een pionier voor wildlife zorg en rehabilitatie.

Het ziekenhuis ziet er bijzonder indrukwekkend uit. Er zijn operatiekamers, een labo, allerhande behandelruimtes en alle andere voorzieningen voor opvang en verzorging van gewond wildlife. En veel ruimtes hebben grote ramen waardoor we als bezoekers de bezigheden van de dag kunnen volgen.

Na een kort bezoek begeven we ons naar de ingang van de echte zoo.

We krijgen een kaart en een dagplanning met de tijden van de shows en beginnen aan de verkenning.

De zoo is 40 hectare groot dus er zal heel wat afgestapt moeten worden! We beginnen met de reptielen.

Wat ons al dadelijk opvalt is dat alle kooien en perken zeer groot en perfect onderhouden zijn. Een trend die zich in het ganse park doorzet!

We wandelen doorheen de grote vogelkooi, waar het ontbijt net geserveerd is, richting de Australische buideldieren.

De wombats zijn, op een enkeling na, nog in een diepe slaap.

Ook de rode kangoeroes zijn zich nog niet van de toeristen bewust. Gelukkig maar, want we hebben nog niet de kans gehad om een zakje ‘roo-food’ aan te schaffen. We sluipen ze stil voorbij en laten ze voorlopig dus maar rustig verder slapen. Hier komen we later gegarandeerd nog eens terug. ;-)

De koala’s zijn wel al van de partij. Doorheen het park zijn er verschillende zones met koala’s terug te vinden. Sommige zones zijn omheind voor de rust van de koala’s, maar in andere stukken kan je tussen de koala’s doorwandelen en is er ook de mogelijkheid om een koala te aaien. Gelukkig is duidelijk aangegeven wie even niet gestoord wil worden!

Eenmaal voorbij de koala’s kopen we een zakje kangoeroe eten. Vervolgens wandelen we ‘Roo Heaven’ binnen, de grote vlakte waar de grijze kangoeroes en wallabies vertoeven. Ook hier is er al leven in de brouwerij en met een zakje voedsel in de hand kan je hier goede vrienden maken!

Eenmaal Johan Bo heeft weten weg te rukken van de kangoeroes komen we aan bij de ‘Wetlands’ regio waar de leefomgeving van Australië’s grote watervogels zoals de jabiru en de brolga zijn nagebouwd.

We worden echter al snel afgeleid door de grote hoeveelheid hagedissen die overal vrij rond lopen, van klein tot groot. Enkelen moeten toch even poseren voor de foto!

Hierna begeven we ons naar ‘Bindi’s Island’, een tamelijk recente aanvulling op het park waar op een kunstmatig eiland een nieuw thuis is gemaakt voor de lemurs. En ook hier kan je vrij door het park heen wandelen terwijl de lemurs rond je heen crossen.

Vervolgens is ‘Africa’ aan de beurt, waar een Serengeti ecosysteem is nagebootst. Hier vinden we giraffen, witte neushorens en zebra’s terug.

Ondertussen zijn we behoorlijk moe van het vele stappen en we willen om 12pm de ‘Australia Zoo Wildlife Warriors Show’ meepikken aan de andere kant van het park. Dus we maken gebruik van de gratis ‘Safari Shuttle’, een treintje dat een continue loop van het park maakt en die ons even later dan ook afzet aan de ingang van het Crocoseum. Het Crocoseum is een groot stadium met een capaciteit van ongeveer 5.000 plaatsen waar slang-, vogel- en krokodillenshows gegeven worden. We nemen plaats in afwachting van de Wildlife Warriors show.

Tijdens de krokodillen voorstelling worden de salties met de hand gevoed, een opdracht die uiterste concentratie en een snel reactievermogen van de opzichters vereist.

Na de show is het tijd om enkele dieren die we hebben overgeslaan even op te zoeken.

Waaronder ook de rode kangoeroes. Ook al zijn ze nu iets wakkerder dan deze ochtend, sommigen hebben nog steeds moeite hun ogen open te krijgen!

We komen zelfs een wombat tegen die op stap is, kwestie van voldoende fysieke beweging te krijgen!

Tegen 2pm belanden we bij de ‘Tiger Temple’, op tijd voor een korte show waarbij de tijgers getraind worden door de verzorgers. Alle tijgers zijn hier sinds de geboorte met de hand groot gebracht en dus heel vertrouwd aan de aanwezigheid van mensen. Maar enkele demonstraties van hun kunnen tonen toch maar weer aan dat ze nog steeds fantastische jagers zijn.

Nu begint het toch echt tijd te worden om het park te verlaten. We begeven ons richting uitgang en passeren nog de koala crèche waar we net op tijd zijn om te zien hoe de kleintjes gewogen worden, koala-style!

Maar nu gaan we er echt vandoor! We poseren nog even bij de Steve Irwin memorabilia, roepen nog eenmaal ‘Crickey’, Irwin’s stopwoord waarmee hij wereldberoemd werd, passeren de gift shop, en laten dit prachtige park achter ons. Het was een vermoeiende maar zeer leuke dag!

-------------- 

Voor meer informatie over Australia Zoo, check de website www.australiazoo.com.au of ga gewoon eens langs op de Steve Irwin Way in Beerwah, Queensland, slechts een uur ten noorden van Brisbane. Het is een prachtig onderhouden zoo met een goede collectie dieren, leuke shows en indrukwekkend bijhorend wildlife ziekenhuis. Steve's enthousiasme en mentaliteit is nog steeds tastbaar doorheen het geheel! Crickey!!!

Voor meer informatie over de Sunshine Coast, check de website www.visitsunshinecoast.com.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van Queensland Sunshine Coast. De plek in Queensland waar je je onmiddellijk thuis voelt. 

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 6km - Aantal stappen: 13482 - Gemiddelde temperatuur: 29 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Sunshine Coast

De Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, is een stuk ingetogener en eleganter dan de Gold Coast. Noosa, de meest mondaine badstad, wordt ook wel eens het Knokke van Australië genoemd. De uitstekende…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook