DAG 58Bakken in de outback van NSW07 februari 2015

Bakken in de outback van NSW

Na het ontbijt voeren we nog eens een volledige controle uit van Bumblebee. Het wordt een zware dag voor onze 4x4, dus extra controle van olie, bandendruk en dergelijke is geen overbodige luxe. 

 

Swan Hill

Voor we Swan Hill verlaten houden we nog even halt bij het stadhuis en ‘the Big Murray Cod’. Van die ‘big’ standbeelden gaan we er nog wel wat tegenkomen onderweg, want daar zijn de Aussies zot van. Veelal worden deze gepromoot in het hol van Pluto om toch toeristen aan te trekken. Nu ja, het blijft wel leuk.

Daarna verlaten we Swan Hill definitief via de Lift Bridge die Victoria verbindt met NSW.


De volgende kilometers gaat meestal ononderbroken rechtdoor, dwars door de outback. Hier kom je niet veel volk tegen, en zeker niet al te veel toeristen.

 

Teleurstelling in Yanga Nationaal Park

Slechts 10km gravelweg van het dorpje Balranald ligt Yanga National Park. Op zich stond dit park niet hoog op onze verlanglijst, maar gezien de korte omweg en de mogelijkheid om Yanga Homestead (uit 1870s) met een audio-toer te kunnen bezoeken, besluiten we toch eens langs te gaan.

Ondanks dat in alle boekjes aangegeven staat dat de park office dagelijks open is, komen we toch voor een gesloten deur te staan, met een bordje ‘enkel open op weekdagen’. Tja, een teleurstelling. Dan maar een bezoek aan de buitenkant van de homestead en door de ramen piepen.


Verder wandelen we ook nog de 500m Yanga Lake walking trail tot aan de Birdhide, maar er is weinig beweging te bespeuren van de meer dan 150 soorten vogels die hier zouden voorkomen.

We houden het dan ook snel voor bekeken en zijn snel weer op weg, verder door de outback. En eens de geasfalteerde weg stopt, begint de typische Australische Outback. Namelijk weinig tot geen bewoning (enkel zeer grote boerderijen, i.e. stations); stoffig, uitermate droog gebied (soms geen regen in enkele jaren) en blakerend in de zon. Vandaag hebben we gelukkig wat bewolking, maar dat houdt de temperatuur niet tegen om te stijgen tot boven de 40 graden.

De pluim stof achter ons is van kilometers ver te zien
De pluim stof achter ons is van kilometers ver te zien

Onderweg komen we meer wildlife tegen dan mensen. In willekeurige volgorde zagen we volgende beesten de weg oversteken: roo’s, emoes, hagedissen, slangen, koeien en vooral tientallen wilde geiten.

 

De pracht van Mungo Nationaal Park

Het gebied rond Lake Mungo en Lake Leaghur is best speciaal. Naast de onmenselijke hitte die hier meestal hangt, is dit een semi-aride gebied van grote archeologische waarde. Gedurende meer dan 45.000 jaar was het een 15m diep meer, waaromheen Aboriginals leefden. Het meer droogde op en aan de oostzijde ontstond door de wind een zandrichel, die vandaag bekend staat als ‘the Walls of China’. In de jaren ’60 werd er het skelet van een Aboriginal man en vrouw gevonden, “Mungo Man & Mungo Lady” (ca. 42.000 jaar oud) gedoopt. Dit zijn de oudste menselijke fossielen gevonden buiten Afrika.

Sorry, enkel een foto uit het visitor centre van Mildura ter illustratie
Sorry, enkel een foto uit het visitor centre van Mildura ter illustratie

In 1981 werd Lake Mungo beschermd als Willandra Lakes World Heritage area.

We kunnen echter geen foto’s of film tonen van in het park zelf of van onze zelf-begeleide 70km lange rondrit, aangezien we geen foto/film toelating hebben om te publiceren. Sorry, het is echt wel de moeite… misschien moeten jullie zelf maar eens gaan kijken. We kunnen het landschap het best omschrijven als een krater met lage struiken omgeven door een zanderig maanlandschap, met best veel wildlife en extreem hoge temperaturen.

We smelten tijdens de rondrit in de auto. De airconditioning (de enige optie die onze 4x4 heeft!) draait op volle toeren. Onderweg stappen we slechts sporadisch uit want de temperatuur is ondertussen dik boven de 40graden in de auto. En meer dan 46 graden buiten! We dachten eerst nog een experiment te doen en jullie te tonen dat het geen probleem is om een ei te bakken op het motordeksel van Bumblebee, maar de hitte heeft het uitgesteld. Misschien een volgende keer…

De terugweg naar Victoria

De 146km rechtstreekse route naar Mildura (die aangeven wordt als een 2u durende easy ride) was niet van de poes. Deze weg is voor meer dan 100km een diep uitgeholde gravel- en zandweg, en was enorm zwaar. Met een maximum snelheid van 40km/u daverden we erover. Deze weg is ook toegelaten aan gewone 2wd auto’s, maar dat kunnen we je ten stelligste afraden.

Onderweg trotseren we ook nog eens alle weerfenomenen: regen (weliswaar beperkt tot druppels – de rest was al verdampt voor het de grond raakte), enkele heuse windhozen,..


Eens terug aangekomen in Victoria, was er dan ook geen fut meer voor nog iets anders. De temperatuur was nog steeds tropisch en het enige dat kon afkoeling brengen was het zwembad van de BIG4 camping in het centrum van Mildura.

 

----------

Afgelegde kilometers: 429km - Aantal stappen: 9462 - Gemiddelde temperatuur: 42 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Mungo National Park

Het Mungo National Park dankt zijn naam aan de vondst van een aboriginal schedel die zou dateren van 40.000 jaar terug. Het droge meer omringd door enge zandheuvels met rijke fossiellagen lijkt op een…

Mildura - Murray River

Mildura is het belangrijkste centrum langs de 2.700 km lange Murray River en geniet van een mediterraans klimaat. Deze rivier vormt de bron van de rijke wijnbouw en fruitteelt.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook