DAG 601Opnieuw gravel onder de wielen03 augustus 2016

Opnieuw gravel onder de wielen

Het geloei van de koeien op onze parking/campingspot ging heel de nacht door. :-( We hadden gehoopt dat ze de kudde nog hadden komen ophalen gisterenavond, maar nope... we werden heel de nacht getrakteerd op lawaai. Uiteindelijk, tegen dat de zon juist kwam piepen aan de horizon, kwamen er een lange roadtrain en enkele jackeroo’s en drijfhonden opdagen om de hele kudde beesten mee te nemen. Enkele nietsvermoedende backpackers, die zich in het donker voor de gate van de farm hadden geinstalleerd, moesten zelfs hun tent en camper verplaatsen om de roadtrain door te laten.


Na dit spektakel en met verkleumde handen (want het was serieus koud deze nacht en ochtend) rijden we verder de Stuart Highway af richting Alice Springs. En we mogen zelfs zoveel gas geven als we willen, want recent mag je hier op een stuk van 336km ‘ongelimiteerd’ qua snelheid (!!!) rijden.

Iets dat ze ons geen twee keer hoeven te zeggen, moesten we niet in een loge 4x4 zitten... ;-) Nu ja, voorzichtigheid blijft geboden, want een aanrijding met de Australische wildlife is niet iets dat we willen meemaken. En zeker niet omdat onze Apollo niet voorzien is van een bull bar (iets dat eigenlijk toch wel standaard zou moeten zitten op een 4x4 huurauto in deze streken). Dus we houden het op een veilige en economische 110km/uur.

Ondanks onze gematigde rijstijl dient een noodzakelijke tankstop zich opnieuw op aan Ti Tree Roadhouse. We hoopten hier ook nog wat proviand in te slaan, maar de keuze was nogal beperkt.


We houden vervolgens nog even halt in Aileron. Je kan het moeilijk missen want deze plek wordt gekenmerkt door een giantische Anmatjere Man op de aanpalende heuvel. Naast de lokale Aborginal kunstgallerij staat ook nog een Anmatjere vrouw met kind.

Vanaf hier is het slechts een 130km tot in Alice Springs. Maar dat is niet onmiddellijk ons plan want we willen reeds een deel van de East MacDonnell Ranges voor onze rekening nemen alvorens we de hoofdstad van de Red Centre aandoen. We kiezen dan ook voor de Gardens Road (ook bekend als de Arltunga Tourist Route), een gravelweg die enkel geschikt is voor 4x4 tot in het spookdorpje Arltunga.

Onderweg kijken we extra uit naar wildlife, want tot nu toe was het wat teleurstellend. We vragen ons zelfs af hoe het komt dat we zo weinig wildlife zijn tegengekomen... Op zich wordt onze aandacht beloond en spotten we een grote rode kangoeroe, een gehaaste dingo, overstekende koeien en enkele wedgies (wedge-tailed eagles).

Plots veranderd de geharde gravel in enkele zanderige stukken en begrijpen we beter waarom deze weg uitsluitend voor 4x4 geschikt is.

Zonder enig probleem geraken we tot aan de Arltunga Historical Reserve, waar we eerst tijd nemen voor een lunch voor we op verkenning gaan.


We starten met de beklimming van de rim van Joker Gorge op zoek naar de mijningang. Geen uitgestippeld pad hier. Gewoon steil recht omhoog over de rotsen en de spinifex en op zoek naar de mijn.

Aan de voet van de gorge staan ook nog wat restanten van de stenen gebouwen van het einde van de 19e eeuw. Je zou het nu niet meer zeggen maar deze plek was van 1899 tot 1908 een bezige ontginningsplaats voor goud. Ongeveer 840 gram goud werd hier geproduceerd voor elke 63 ton erts dat werd gedolven.

We rijden verder en houden halt aan de Christmas en MacDonnell Range Reef Mines voor een wandeling van mijnschacht naar mijnschacht.

We houden ook nog halt aan de restanten van werktuigen, gebouwen en het visitor centre waar het nog maar eens duidelijk wordt dat het geen sinicure moet geweest zijn om hier aan mijnbouw te doen in het begin van de 20ste eeuw.


Vooral het oude politiekantoor (uit 1912) en bijhorende gevangeniscel zijn nog in prima conditie dankzij renovatiewerken uit 1985.


Er wordt nog even getwijfeld om nog 40km verder te rijden tot in Ruby Gap Nature Park (vooral bekend voor de mogelijkheid tot het zoeken van edelstenen), maar we kiezen toch om reeds door te rijden naar Trephina Gorge. De weg naar Ruby Gap is bekend als ‘zeer uitdagend 4x4-traject’ en het is al te laat op de middag. We cruisen dan maar gemoedelijk over de gravel totdat we opnieuw asfalt mogen verwelkomen aan de ingang van het natuurpark.

We houden nog een korte halte aan een prachtige Ghost Gum, de grootste van Australie als we het bordje mogen geloven.

Vervolgens nemen we positie in op de Bluff Campground, een bushcamping langs Trephina Creek waar we ons installeren voor de nacht.

Gelukkig is er een vuurpit voorzien, want zodra de zon achter de bergheuvel is van de canyon, wordt het onmiddellijk koud. En met koud bedoelen we echt wel berekoud. Muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Er wordt dan ook snel werk gemaakt van een stevig kampvuur. Niet enkel om op te koken, maar vooral ook om ons aan op te warmen.


We houden het verder ook gezellig met het roosteren van reuze marshmellows tot laat in de avond. Een blog schrijven lukt toch niet wegens gebrek aan electriciteit om de laptop op te laden (laat staan dat er hier internet verbinding zou zijn). Opgewarmd door het vuur kruipen we in onze tent en hopen we dat onze slaapzakken warm genoeg zullen zijn om deze ijzige nacht te trotseren.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 451 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 26 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

East MacDonnell Ranges

Vanaf Alice Springs bereikt u via de Ross Highway de East MacDonnel Ranges. Hoewel ze minder bekend zijn dan de West MacDonnell Ranges, zijn zeker niet minder mooi. Bij Emily Gap en Jessie Gap vind je…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook