DAG 605Door de Finke River naar de oase van Palm Valley07 augustus 2016

Door de Finke River naar de oase van Palm Valley

's Ochtends, na het opbreken van ons kamp, rijden we naar de kreekbedding en beginnen we de dag met de 2km hike door Redbank Gorge.

Aangezien de zon nog niet hoog genoeg staat is het nog best aan de frisse kant in de gorge. Gelukkig zorgt het klimwerk over de rotsen voor de nodige opwarming. Uiteindelijk lopen we vast op de bijna-permanente waterpoel waar de gorge op zijn smalst is.

Normaal gezien is dit de uitgelezen plek om met een drijvend voorwerp (zoals een stuk piepschuim, opblaasmatras of binnenband) door te waden en verder te trekken door de prachtige canyon. Maar gezien de koude temperatuur en aangezien het water hier bekend is om te zorgen voor onderkoeling, lijkt het ons geen goed idee om dit nu te proberen. ;-)

We keren dan maar op onze voetsporen terug en laten dit prachtig stukje van de West MacDonnell Nationaal Park voor wat het is. Met een serieuze stofwolk achter ons aan rijden we verder richting Gosse Bluff Conservation Reserve.

Maar eerst nog een stop aan Tylers Pass Lookout. Dit is een lookout die zijn naam waardig is. We hebben een 360° panoramisch zicht over heel de outback vlakte. En in het midden van dit alles ligt een enorme rotsmassa, Tnorala Conservation Reserve (Gosse Bluff).

En daarmee zitten de MacDonnell's erop. We rijden verder de zanderige weg op tot in het conservatie park van Gosse Bluff, de restanten van een krater van een enorme meteorietinslag.

Dat je echt in een krater staat is moeilijk te zeggen zonder een zicht vanuit de lucht, maar door de omringende omhoogstekende rotsen krijg je wel een idee.


We vervolgen verder onze route. De rode gravel gaat westwaarts naar Kings Canyon (over de Mereenie Loop Road) en oostwaarts naar Finke Gorge National Park (over de Larapinta Drive). We kiezen eerst voor het Finke Gorge National Park met het spectaculaire Palm Valley en het serieuzere 4x4-werk.

Onderweg houden we onze ogen goed open om wat wilde kamelen te zien, want overal op de weg liggen er hopen uitwerpselen van deze ‘woestijnschepen’.

Maar naast een kameel in verre staat van ontbinding krijgen we er geen te zien. Dit in schril contrast met de hordes brimbies (i.e. wilde paarden) die we constant tegenkomen onderweg.

In ieder geval, we blijven aandachtig en cruisen verder door de gravel.

Ondertussen begint onze dieseltank toch aan de lege kant te geraken en besluiten we onze 4x4 eerst vol te gieten alvorens aan de track naar Palm Valley te starten. We rijden hiervoor naar de Aboriginal gemeenschap Hermanssburg, een missiepost uit 1877. Niet onmiddellijk de ideale vakantiebestemming... want pottekijkers zijn hier niet gewenst. ;-)

Nu ja, ze hebben diesel en dat is wat we zochten. Het idee om nog wat voorraad in te slaan in de lokale supermarkt bergen we snel op na een korte blik aan wat er te verkrijgen is.

Genoeg getreuzeld, we rijden door naar Palm Valley (Mpulungkinya), een ongebruikelijke oase in het droge hart van Australië waar zeldzame en oude palmsoorten (zoals de Livistona-palm en Red Cabbage palm) al eeuwen groeien en een heilige plaats is voor de Arrente volk. Hier wacht ons het echte 4x4 avontuur, want de track loopt eerst enkele kilometers door de (opgedroogde) rivierbedding van de Finke River en klimt dan geleidelijk aan over de rotsen. In totaal iets van een 22km, waar je toch gemakkelijk 3u voor nodig hebt. Dus hubs aan, bandendruk gecheckt en weg zijn we... :-)))

De Finke River is met zijn gezegende leeftijd van 1,1 miljard jaar(!!!), één van de oudste rivieren ter wereld. We rijden door zanderige stukken, maar het merendeel zijn losse stenen die in het nat seizoen de rivierbodem bedekken. Het gaat er dus zeer hobbelig aan toe. High gear, constante aandacht voor kloven en gaten en gematigde snelheid zijn de spelregels. Maar wie kan er zeggen dat hij enkele 10tallen kilometers door een rivierbedding is gereden... :-)

Eens de rivierbedding uit houden we halt bij Palm Valley Campground.

Een uitermate propere bushcamp met lopend water (en dus douches!). We weten dat dit een uiterst populaire bushcamp is (en de enige in de omgeving) dus we zoeken ons een plekje, betalen de campingfee (via een enveloppe systeem) en installeren er wat spullen zodat we goed zitten voor de avond.

We laten het kamp verder voor wat het is en rijden nog 4km verder naar Cycad Gorge en het 1,6km verder gelegen Palm Valley. Vanaf nu zijn we omringd door hoge rode rotsen en de route gaat nu ook enkele keren door de niet-opgedroogde Finke River. Gelukkig staan er op de diepere stukken markers van de rangers om aan te geven waar je de rivier moet oversteken.

Voor de rest gaat de weg steeds meer over de rotsen en stenen. Van hobbelig door elkaar schudden gaan we over naar uiterste concentratie om de 4x4 over de rotsen te begeleiden. Onze ‘hands-on’ training van Tim tot een volwaardige 4x4-bestuurder zorgt voor hier en daar wat spanning en zelfs wat zweetdruppels op het voorhoofd van onze vriend. ;-)

Uiteindelijk komen we aan bij het eindpunt, omgeven door hoge rode afbrokkelende rotswanden en massa's palmbomen beneden in de rivierbedding. Een oase zoals je je een oase zou voorstellen. :-)

En ja, parking zat... je parkeert gewoon ergens op de rotsen. Verder kort even op adem komen.

De adrenaline laten zakken, daarna rugzak op en we maken werk van de 5km Mpulungkinya hike. We kiezen om de loop af te leggen met de beklimming van de rim eerst. Zodat we in het terugkeren door de rivierbedding naast de palmbomen kunnen kuieren.

Na de beklimming van de rim met prachtig zicht op de palmen in de diepe gorge gaat de route door de meer dan 100 miljoen jaar oude rode woestijnvallei en opgedroogde zandstenen rivierbedding van de Finke River die geleidelijk aan opnieuw groen en nat wordt.

En nat is het juiste woord, want op een bepaald ogenblik zitten we vast en kunnen we slechts via een zeer smalle richel langs het water heen. Iedereen heeft er zijn eigen techniek voor... en de ene is al meer doeltreffend dan de andere, want Johan houdt er een natte schoen aan over. ;-)

De rest van de hike verloopt zonder incidenten... 

Eens de hike erop zit keren we opnieuw traag maar zeker terug over de rotsen, stenen en door de rivier tot aan de Palm Valley Campground, waar het ondertussen een drukte van je welste is. Er is dan ook geen enkele plek meer vrij. Zelfs de plek naast ons wordt snel ingepakt door een Franse familie, waardoor het Apollo 4x4-wagenpark volledig wordt.

Na een heerlijke douche en ons avondeten installeren we ons aan een van de vuurputten en branden we ons laatste hout op, terwijl we met een goede fles Bundaberg rum alle wereldproblemen oplossen tot diep in de nacht.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 140 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 30 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Finke Gorge National Park

Vanaf Hermannsburg, een oude Aboriginal Community, bereikt u per terreinwagen Finke Gorge National Park. Na een 4x4 rit door het woeste landschap, bereikt u Palm Valley, een bijzondere oase in het droge…

West MacDonnell Ranges

De Namatjira Drive tussen Alice Springs en Glen Helen voert u doorheen het nationaal park van West MacDonnell. Deze bergketen herbergt tal van bijzondere natuurverschijnselen. Maak zeker een korte wandeling…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook