DAG 72Ondergrondse verkoeling21 februari 2015

Ondergrondse verkoeling

Het beloofd een bloedhete dag te worden vandaag dus we staan op tijd op om zo veel mogelijk van de koelte van de ochtend te genieten.

Blue Lake

We beginnen de dag vroeg en rijden om half negen naar de Blue Lake aangezien we de eerste Aquifer tour van de dag willen meedoen.

De Blue Lake is 1 van de 4 grote kraters/meren die Mount Gambier rijk is (naast Valley Lake, Brownes Lake en Leg of Mutton Lake), en is gevuld met helder diepblauw water. Het meer heeft een omtrek van 4,8km en is ongeveer 75m diep. Het bevat een goeie 36000Ml aan puur, door zandsteen gefilterd, water.

Aangezien het meer zorgt voor de drinkwatervoorziening van de stad en omstreken, kan je het enkel van dichtbij bezoeken via een begeleide tour. Aangezien we zo vroeg zijn, zijn we de enige toeristen en dus krijgen we een prive tour!

Met de gids wandelen we het pad naar beneden tot aan het pompstation, gebouwd in 1854 en perfect onderhouden.

 

Binnen krijgen we het retro-uitziende besturingssysteem te zien en onze gids verteld uitgebreid hoe het pompsysteem in elkaar zit.


Een wandeling door een tunnel en een 30m lift rit naar beneden brengt ons tot bij de uitkijkplatformen aan het meer waar we ook nog een demonstratie van de pompen krijgen. 


Het water is zoals de naam het zelf zegt super mooi blauw en uitermate helder.

 

 

Umpherston Sink Hole

Na de 45 minuten durende tour begeven we ons naar de Umpherston Sink Hole. In deze zinkput is een tuin aangelegd met mooie hangende klimop. En vele bloemen met bijhorende bijen!

 

 

Leg of Mutton en Valley Lakes

Even later bezoeken we ook nog de lookout over de Leg of Mutton Lake, nu gelegen boven de watertafel en dus volledig droog en begroeid.

En ook aan Valley Lake maken we nog een korte stop, een meer nu gebruikt voor waterrecreatie. Best nodig op een warme dag als deze!

Aan Valley Lake is ook een kleine ‘conservation area’, een soort wildlife park waar je gratis doorheen kan wandelen. We gaan natuurlijk eens kijken maar aangezien de temperatuur ondertussen al flink gestegen is, is er niet veel wildlife te zien, behalve enkele kangoeroes verstopt onder een struik in de schaduw en hier en daar enkele vogels.

 

 

Tantanoola Caves

Na deze stop besluiten we Mount Gambier te laten voor wat het is. De Engelbrecht Cave, 1 van de andere toeristische trekpleisters van de streek slaan we over aangezien er nog vele te bezoeken grotten op onze route liggen.

We rijden Mount Gambier uit en, dankbaar voor de airco in Bumblebee, zetten we vaart richting de Tantanoola Caves.

Deze grot is gevormd uit roze en bruin dolomiet en is niet groot maar wel uitermate gedecoreerd met talloze stalagmieten, stalactieten en grote zuilen. Na een korte uitleg door de lokale ranger mogen we zo lang we willen in de grot doorbrengen en foto’s maken.

Chocolade fontein... hmmmm!
Chocolade fontein... hmmmm!

De grot had een aangename temperatuur van 17 graden, iets wat we maar al te goed voelen wanneer we buiten komen in wat aanvoelt als een hetelucht oven van 41 graden.

 

Naracoorte

We nemen een snelle lunch en rijden dan verder richting Naracoorte. Onderweg rijden we doorheen de Coonawarra wijnregio. De wijnranken volgen elkaar dan ook in snel tempo op.

Tegen half drie bereiken we de Naracoorte Caves.

Naracoorte Caves is een park van ongeveer 600 hectare groot dat op zijn minst 60 ondergrondse grotten bevat. Het park staat op de werelderfgoedlijst doordat in 1969 volledige fossielen zijn gevonden van megafauna.

Diprotodon optatum
Diprotodon optatum

Verschillende grotten kunnen bezocht worden, maar aangezien het al wat later in de namiddag is kunnen we enkel nog de ‘Bat Cave’ tour meedoen. Vooraleer deze begint is er echter nog tijd om het Wonambi Fossil center te bezoeken. Hier hebben ze een prehistorisch regenwoud nagemaakt met voorbeelden van de dieren die hier in die tijd leefden realistisch nagemaakt. Alles hebben ze kunnen verwezelijken dankzij de vele fossielen die hier gevonden zijn.

En er zijn best wel enkele rare snuiters te vinden!

Na het Fossil Center hebben we nog tijd over om ook de Wet Cave te bezoeken.

Uiteindelijk is het tijd geworden voor de Bat Cave tour. We zijn maar met een klein groepje, wij met nog 2 andere toeristen en de gids.

De Bat Cave in Naracoorte is een broedkolonie voor de kleine vleermuizen, Southern Bent-winged bats genaamd. Het is 1 van de slechts 2 plaatsen op aarde waar deze kleine gevleugelde fluffy dieren nog voorkomen. Tot voor kort waren ze op de ‘bijna uitgestorven’ lijst maar sinds een jaar of 4 is hun aantal licht opgelopen en zijn ze geherclasseerd tot ‘extreem bedreigd’.

De grot heeft de ideale temperatuur en omstandigheden voor de vleermuizen om zich voort te planten en de groep die er nu leeft is zo een 40.000 exemplaren groot. We kunnen niet in de grot zelf omdat, zeg nu zelf, niemand echt in 1 kleine grot met 40.000 vleermuizen wil samen zitten. Naast het immense gefladder maken deze bewoners ook een berg vleermuizenpoep!

Dus we krijgen een deskundige uitleg van de ranger met behulp van infrarood camera’s die in de grot staan opgesteld die van zeer goede kwaliteit zijn! Indrukwekkend om te zien.

Hierna begeven we ons samen met onze gids in de Blanche Cave, een grot naast de Bat Cave waar soms de vleermuizen komen snoezen of drinken. We krijgen alweer een boeiende uitleg en bezoeken ook een site waar momenteel archeologische opgravingen aan de gang zijn. We zijn diep onder de indruk van de hoeveelheid fossielen die hier per vierkante meter worden opgegraven. En we houden zelfs een botje van meer dan 50.000 jaar oud in onze handen, niet te geloven!


De ganse trip is zo boeiend dat we in plaats van 1 uur, er 2 uur over doen. De gids maakt zoals gewoonlijk alle verschil!

Wanneer we uiteindelijk terug buiten komen is het bijna 6 uur maar nog steeds bloedheet. We begeven ons dus richting de BIG4 camping in Naracoorte aangezien deze gelegen is naast het ‘Swimming Lake’. Dit zwemmeer is volledig in beton aangelegd en dus eigenlijk een zwembad zo groot als 7 olympische baden. Het zal jullie niet verbazen dat bij 41 graden het niet lang geduurd heeft voor we onder water verdere afkoeling zochten!

Hierna nog eten en bloggen en de klok slaat bijna weer middernacht!

----------

 Afgelegde kilometers: 176km - Aantal stappen: 12135 - Gemiddelde temperatuur: 41 graden 

Tips in de regio door Aussie Tours

Mount Gambier

Mount Gambier, de tweede grootste stad van Zuid-Australië, ligt op de helling van een uitgedoofde vulkaan. Deze bedrijvige stad staat bekend om zijn uitgedoofde kraters, mooie meren en kalksteengrotten.

Naracoorte Caves Conservation Park

In dit 600 ha grote park, gelegen in het binnenland van Zuid-Australië, vind je meer dan 60 grotten. Deze grotten herbergen niet alleen prachtige druipsteenformaties, maar ook talrijke fossielen.…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook