DAG 98De verschroeiende hitte van de Outback19 maart 2015

De verschroeiende hitte van de Outback

Vandaag verlaten we Rawnsley Park Station. Dus de ochtend is gevuld met een hele volksverhuis van spullen van de holiday unit terug naar hun tactische plek in Bumblebee. En het gaat een hete dag worden, want tegen 8am is het al 32 graden (!). Dus dat beloofd voor de rest van de dag. Eens de sleutel is teruggebracht, is het tijd om eens de Wilpena Pound te bewonderen. We hebben nu 3 dagen de buitenkant bewonderd, dus laten we nu ook eens kijken wat de binnenkant zegt.

 

Wilpena Pound

We racen het Flinders Ranges Nationaal Park binnen om nog de shuttle bus van 9am te halen in Wilpena Pound. Het valt ons onmiddellijk op dat de pound een heel ander klimaat heeft dan buiten de wand. Het krioelt hier van leven, zowel flora als fauna.

Eens aan het visitor centre blijkt dat we echter 5min te laat zijn voor de bus (die nooit vertrokken is) en de volgende is pas om 11am. Daarvoor hebben we echter geen tijd. Ook de 7,5km zelf stappen past niet in de voorziene planning van vandaag (en ook de hitte maakt dergelijke hikes momenteel niet tot een plezier). Dus we kijken nog wat rond in het visitor centre en besluiten dan toch verder onze planning te volgen. Deze outback oase gaan we voor een volgende bezoek laten. In ieder geval leek de resort een waardig alternatief voor Rawnsley Park Station voor het geval je meer in de schaduw en groen wil zitten (maar zonder mega-zicht).

We kiezen voor een korter alternatief, namelijk een bezoek aan Secret Canyon.

 

Secret Canyon

Een korte 8km gravelweg en een hek verder staan we naast de rivier die door de Secret Canyon leidt. De temperatuur is ondertussen geklommen tot boven de 40 graden, en we doen alles om ze buiten Bumblebee te houden.

De wandeling door de losse stenen van de uitgedroogde rivier valt best mee, maar de hitte ondermijnt het energieniveau. Gelukkig zorgen de rotswanden hier en daar voor wat schaduw.

Een dikke 200m in de canyon kom je recht op een muur met oude Aboriginal inkervingen.

We proberen nog een stuk verder te hiken, maar het wordt te moeilijk en gaat over in klimmen in plaats van hiken. Dus we keren om voor we iets voor hebben.

 

Bunyeroo & Brachina Gorge

We rijden daarna terug noordwaarts en dachten opnieuw de Bunyeroo Gorge nog eens door te rijden, maar vandaag is hij afgesloten wegens ‘feral animal control’. Spijtig, maar we hebben ondertussen geleerd om borden in Australie naar Belgische gewoonte niet te negeren, en we rijden dan ook verder tot aan de Brachina Gorge afrit om te kijken of die ook afgesloten is.

Brachina Gorge lijkt echter nog open te zijn, dus we verkiezen deze toch nog eens af te rijden in plaats van de Wilkawillina Gorge. Je weet maar nooit of je opnieuw wat yellow-footed rock-wallabies te zien krijgt. Alhoewel de kans zeer klein is want ondertussen is de temperatuur buiten geklommen tot 44 graden.

Opnieuw rijden we door menige opgedroogde kreken en rivierbeddingen, doorheen het miljoenen jaren oude rotsgesteente. Hier en daar staat er zelfs nog wat water in de bedding.

 

Parachilna & Prairie Hotel

Eens terug op de geasfalteerde weg richting Leigh Creek, maken we vaart tot in Parachilna. Langs de weg is niet veel te zien, want de bergen zijn helemaal in de verte. Enkel een stevige hete wind raast over de vlakte.

In Parachilna gaan we lunchen in het beruchte Prairie Hotel. Hier kan je alles eten wat ze maar kunnen vangen in de buurt… kangoeroe, emoe, geit, kameel.

Eens we de deur van het Prairie Hotel binnenstappen zijn we verbaasd van het moderne interieur. Dit is geen typische outback pub, maar een chique ingerichte bar en geairconditionned restaurant ‘in the middle of nowhere’.


We laten ons verleiden tot het huisbier Fargher Lager, en Johan kiest voor een emoe-burger. Een kwestie van toch te weten, moesten we ooit een aanrijden, of het eetbaar is.


En hoe smaakt emoe nu? Tja, moeilijk te omschrijven, maar eigenlijk als gewoon rundsgehakt met weinig smaak. Niet slecht voor in geval van nood, maar zeker niet voor alle dagen. :-) Bo vind alle wildlife net iets te lief kijken om op te eten en besteld dan maar een gewone alledaagse vis voor lunch!

Na de lunch rijden we opnieuw de Parachilna Road op richting Blinman. We slaan doelbewust Glass Gorge over aangezien deze niet aan te raden is voor hoge voertuigen. En wij met onze 3m hoogte willen geen risico nemen.

 

Chambers Gorge

We cruisen verder tot in Wearrealpa, waar niet echt iets te beleven valt. En zetten dan onze koers verder richting Chambers Gorge en Arkaroola.

Vanaf hier speuren we naar wilde kamelen (lees: dromedarissen), want de grootste populatie wilde kamelen ter wereld vind je hier en meer in het centrum van Australië. Het is nog een overblijfsel van de oude Afghaanse transportmiddelen uit het einde van de 19e eeuw.

Spijtig genoeg krijgen we er geen te zien. Wel emoes, schapen, geiten en koeien in overvloed, maar geen bulten. En verder vooral open vlaktes… de echte outback dus.

Check ook de dieptemeter van de opgedroogde rivier
Check ook de dieptemeter van de opgedroogde rivier

Ondertussen is de temperatuur geklommen tot boven de 44 graden. Bo moet bescherming zoeken voor de zon, zelfs tijdens het rijden, want anders kan de airco van de 4x4 het niet meer trekken.

We hobbelen verder tot aan Chambers Gorge. De gorge ligt op het grond van de Wertaloona Station en is duidelijk niet populair want de dirtroad hier is echt wel van een andere kwaliteit dan wat we tot nu gewoon waren.

Opvallend is wel dat er hier nog veel water staat in de rivier. We moeten zelfs hier en daar een heuse ‘rivercrossing’ doen.

Uiteindelijk moeten we toch besluiten om rechtsomkeer te maken. Het spoor wordt te zanderig voor Bumblebee en er zijn te weinig plekken die ons toelaten om te draaien. We kiezen voor voorzichtigheid, want we zitten in een zeer geisoleerd stuk van de Northern Flinders Ranges. De gorge zelf bereiken we dus niet!

 

Arkaroola

Op naar Arkaroola, een 95km gravelroad en ontelbare rotsige rivierbeddingen meer noordwaarts.

Op een enkele 4x4 na komen we niemand tegen, en cruisen we door de kilometers lange vlaktes om uiteindelijk opnieuw enkele bergkammen in de verte te zien opduiken.

Moest een bord het je niet vertellen zou je het niet weten, maar plots rijden we het Vulkathunha-Gammon Ranges Nationaal Park binnen.

De zon geeft ondertussen niet af, en blijft verder schroeien. De temperatuur in Bumblebee is juist uit te houden, maar buiten lijkt het wel of je in een hete luchtoven binnenstapt.

Uiteindelijk komen we rond 6:30pm aan in Arkaroola Wilderness Sanctuary, waar we uitbundig en hartelijk worden ontvangen door de eigenares Marg Sprigg. We zijn uitgeput, bezweet en hongerig. Onze ontmoeting is dus ook kort, maar Marg weet een glimlach op ons gezicht te toveren door ons een motelkamer aan te bieden voor de komende dagen. Halleluja! Daar kunnen we geen neen op zeggen, want het is nog altijd zwoel heet. En bij die hitte is kamperen in Bumblebee geen lachertje. 

We accepteren dus dankbaar het aanbod en in een mum van tijd installeren we ons in de comfortabele kamer, terwijl de zon achter de bergen ondergaat. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Arkaroola Wilderness Sanctuary, hun accommodatie en hun tours, check hun website op www.arkaroola.com.au. Of bel voor meer informatie op +61 (0)8 8648 4848. Arkaroola is 600km ten noorden van Adelaide, SA en is een must do voor iedereen die een stap terug in de tijd wil zetten, want hier kan je tot 1.6 biljoen jaar teruggaan in de tijd. Verder mag je absoluut hun wereldberoemde Ridgetop Tour niet missen! Adembenemend!!!

----------

Afgelegde kilometers: 327km - Aantal stappen: 8760 - Gemiddelde temperatuur: 44 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Arkaroola

Arkaroola ligt 600 kilometers ten noorden van Adelaide, SA en is een must do voor iedereen die een stap terug in de tijd wil zetten, want hier kan je tot 1.6 biljoen jaar teruggaan in de tijd. Verder…

Gammon Ranges National Park

Meer naar het noorden ligt Gammon Ranges National Park, gekenmerkt door kloven, valleien en prachtige wilde bloemen.

Wilpena Pound

Aan de zuidelijke rand van het nationaal park vind je Wilpena Pound. Dit uitzonderlijk natuurfenomeen is een hoog, natuurlijk bassin met 500 meter hoge wanden. We raden iedereen aan om de wandeling te…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook