DAG 329Duiken met de reuzenmanta's op Lady Elliot Island05 november 2015

Duiken met de reuzenmanta's op Lady Elliot Island

Uitslapen op een idyllisch eiland als Lady Elliot Island is zonde, want de eerste duiksessie is reeds om 7am. Dus we zijn een van de eersten aan het uitgebreide ontbijtbuffet rond 6:30am, want verder zijn de mogelijkheden om iets te eten op dit eiland zeer beperkt. ;-)

Tegen iets voor 7:30am staan we samen met enkele andere toeristen helemaal klaar met ons duikgerief om te vertrekken naar de westkant van het eiland. De spanning en hoop is groot dat we enkele manta rays van dichtbij gaan kunnen zien.

 

Samen met onze begeleider Ryan dalen we af aan de aanmeerlijn aan de vuurtoren tot op een 15m diepte. En ja, in minder dan een minuut krijgen we de ene na de andere reuzenmanta te zien.

Sommige manta's zwemmen gewoon langs ons heen. Andere cirkelen rond een bommie waar ze zich laten kuisen door kleinere vissen, een soort schoonheidssalon voor manta's dus.

De ideale spot dus om ze van dichtbij te bewonderen. De truc is langzaam op de bodem dichterbij zwemmen/kruipen en er voor zorgen dat er geen luchtbellen op hun buik terechtkomen. ;-)

Naast de manta's zien we ook enkele grotere haaien en schildpadden, maar alle aandacht (lees: lucht) gaat naar het bekijken van deze 3 tot 4 meter grote oceaanwezens die sierlijk als een vliegend tapijt door het water bewegen.

We krijgen zeker meer dan 20 individuele manta's te zien, waaronder eentje met een zwarte onderkant, in plaats van een witte buik. Ryan neemt regelmatig foto's van het patroon op de onderkant om de manta's te identificeren met het wetenschappelijke Project Manta dat loopt op dit eiland.

We genieten tot het laatste zuchtje lucht in onze flessen. En op het einde zijn enkele grote vrouwelijke exemplaren zelfs zo gewoon aan onze aanwezigheid dat ze ons komen bekijken tot op enkele centimeters. Echt verbazingwekkend! Een moment dat we niet snel zullen vergeten.

 

Eens uit het water en alle duikgerief klaar gemaakt voor onze duik deze namiddag, wandelen we terug naar de Coral Gardens om wat te gaan snorkelen. We zijn nu toch nat en hebben onze wetsuits nog aan, dus we kunnen maar beter opnieuw het water induiken. We laten ons opnieuw meedrijven door de stroming en nemen de tijd om de rest van de onderwaterwereld verder te ontdekken.


Het water is troebel door de aanwezigheid van het vele plankton en de kleine (ongevaarlijke) kwallen, wat maakt dat de schildpadden en vissen ook in overvloed aanwezig zijn om te eten. 

En al die beweging trekt natuurlijk ook de grotere roofvissen aan. 


We zwemmen door hele scholen vissen die zich geen zorgen maken over ons. Maar als er plots een 3-4m grote haai passeert is iedereen weg. ;-) 

De anemoonvissen maken zich er echter niet druk over. 

We amuseren ons met wat te duiken achter groupers die ongeïnteresseerd van ons wegzwemmen zodra we iets te dicht komen.

En verder zijn er schildpadden in alle groottes in overvloed. Sommige zijn schuchter, andere komen zelfs naar je toe gezwommen. 

 

Na meer dan 4,5 uur in het water keren we terug aan land. Het is tijd om even de wetsuits uit te trekken en te douchen. Moe laten we ons even op ons bed vallen, want het is bijna middag en om 1pm vertrekken we voor onze 2de duik van de dag.

Voor de tweede duik gaan we met Ryan in het water in de buurt van de Coral Gardens en peddelen we gemoedelijk met de stroming mee richting de vuurtoren. Onderweg komen we opnieuw regelmatig manta's tegen, maar deze keer passeert ook de rest van het marine leven de revue. 

We zijn zuinig met onze lucht en leggen een enorme afstand af in het uurtje dat we onderwater zijn. De zichtbaarheid onder water is duidelijk beter dan in de ochtend. 

 
 

Na heel wat vissen, haaien en schildpadden komen we opnieuw aan bij de 'cleaning stations' van de manta's, waar we de laatste minuten van onze lucht opsouperen terwijl we op onze knieën in het zand ze bewonderen.

Dankzij Ryan zijn professioneel onderwatertoestel kunnen we je ook wat betere foto's tonen dan enkel die van onze GoPro. We hebben lang geaarzeld om een professionele onderwatercamera met extra casing te kopen voor op deze dieptes, en nu is het niet echt de moeite meer. Maar tegen een volgende reis gaan we zeker eentje kopen... ;-)

Voor het eerst sinds we duiken heeft Johan meer lucht over dan Bo. Hij mag dan ook samen met Ryan enkele minuten langer van het spektakel genieten, terwijl Bo al aan haar veiligheidsstop van 3 minuten dient te starten.  

Moe, maar voldaan keren we terug naar onze Reef unit waar we even op adem moeten komen terwijl we de eerste lading foto's bekijken. Snorkelen in de ondiepe Lagune tegenover onze unit lonkt, maar we hebben er even genoeg van.

We houden even een rustpauze en tegen 4pm wandelen we met onze camera over het eiland om de andere bewoners van dit paradijs even op foto vast te leggen. En dat zijn dan vooral de vogels. 

We wandelen over de landingsbaan naar de andere kant van het eiland.

Overal waar je kijkt... op de grond, in de bomen, en zelfs in de lucht... zit het vol met white-capped noddies. De vrouwtjes zitten op hun ei in hun nest of zijn volop bezig met een nest te maken. Terwijl de mannetjes rondvliegen met het aanbrengen van takjes en blaadjes. Geen gemakkelijke taak, als je weet dat het vrouwtje slechts 1 op 50 stuks aanvaard 'als goed genoeg' om voor het nest te dienen. ;-) 

 

Als je te dicht komt bij de broedende vrouwtjes (of eens luid in je handen klapt) beginnen ze met z'n allen luidkeels te schreeuwen. 

Aan de vuurtorens checken we nog even onze emails, want dit is de enige plek op het eiland waar je een beetje telefoonverbinding hebt. 

We staren enkele minuten over de oceaan om te zien of we geen reuzenmanta's aan de oppervlakte kunnen spotten... want dat is nog een fenomeen dat we hopen mee te maken. 

Op de terugweg leggen we nog wat ander gevogelte vast op de digitale plaat. Ruddy turnstones, roseate terns, buff banded rails, pacific golden plovers,... en vermoedelijk nog enkele andere die ons te vlug af waren. ;-) 

 

Aan de andere kant van de landingsbaan hebben de 'crested terns' een grote broedplaats. De mannetjes zitten met z'n allen graag op de landingsbaan zelf als er geen verkeer is, terwijl de vrouwtjes met z'n honderden tezamen aan het broeden zijn in de berm van de landingsstrip. 

En dan heb je natuurlijk ook nog de 'bridled terns', de tweede best vertegenwoordigde vogelsoort van het eiland. Deze vogels maken geen nest in bomen of struiken, maar op de grond. En ze zijn ook echt overal op het eiland te vinden. 

We wandelen langs het strand terug naar de lagune kant van het eiland.

We eindigen met een fles bubbels op het terras van het restaurant. 

Na het dinerbuffet slaat de vermoeidheid toe. De gezonde zeelucht van het eiland en al het snorkelen en duiken heeft ons uitgeput. Bo ligt dan ook al tegen 8pm in slaap,... Johan volgt niet veel later.

Noot: met extra dank aan Ryan Jeffery van LEI voor het maken van de vele onderwaterfoto's tijdens onze duiktrips!!! Thanks, Ryan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Lady Elliot Island, check de website www.ladyelliot.com.au of bel +61 (0)7 5536 3644. Lady Elliot Island is enkel bereikbaar met het vliegtuig vanuit Bundaberg, Hervey Bay, Brisbane of de Gold Coast. Het eiland ontvangt zowel dagjestoeristen als eco-resort gasten en is voorzien van alle faciliteiten voor een perfect verblijf op het zuidelijkste eiland van het Groot Barrière Rif. En geloof ons, dit eiland wordt niet voor niets de 'thuis van de reuzenmanta's' genoemd!

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Lady Elliot Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 5861 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

 

Tips in de regio door Aussie Tours

Lady Elliot Island

Lady Elliot is het meest zuidelijke eiland van het Great Barrier Reef en kan per vliegtuig bereikt worden vanaf Bundaberg. Het mooie en rustige rif is vanaf het strand uiterst toegankelijk voor duikers…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook