DAG 311Op naar Carnarvon Nationaal Park18 oktober 2015

Op naar Carnarvon Nationaal Park

Deze ochtend wordt er iets langer uitgeslapen. Het bed lag fantastisch en de camping was volledig stil. We waren dan ook de enigen die hier de nacht doorbrachten! ’s Morgens pakken we alles terug in en maken ons klaar voor een lange dag op de baan. Het is weer een van die verbindingsdagen waarop er niet veel anders op de planning staat dan kilometers vreten. We willen immers deze avond in Carnarvon Gorge aankomen, ver het binnenland van de Capricorn Coast in. We verlaten The Caves, steken opnieuw de Fitzroy River over, en rijden nog een laatste keer door Rockhampton.

We vullen voor de zekerheid nog eens de dieseltanks tot de nok, aangezien we niet al te veel, en zeker geen goedkope, tankstations meer verwachten in het binnenland. Hierna laten we Rocky achter ons en trekken we opnieuw de Mount Morgan heuvels in.

We rijden door Mount Morgan, zonder te stoppen deze keer, en begeven ons in rechte lijn verder het binnenland in.

Het is opnieuw broei heet vandaag en we puffen en zweten ons dan ook te pletter in Bumblebee. De waarschuwingsborden voor brandgevaar wijzen allemaal naar de gele ‘very high danger rating’ sectie van het bord, dus hier is al een tijdje geen regen meer gevallen!

We vervolgen de weg, zonder vermeldenswaardige stops of zichten, tot in het kleine gehucht Banana. Het plaatsje is maar enkele huizen groot en zoals op zovele afgelegen plaatsen in het binnenland van Australië lijkt ook hier de tijd weer te hebben stilgestaan.

We zijn op enkele seconden door het dorpje heen en bevinden ons dadelijk terug in kilometerslange dorre savanne-achtige streken, op weg naar het volgende steenkooldorpje, Moura, in het hart van de Dawson Valley.

Vlak voor we Moura bereiken komen we aan een kleine stopplaats langs de baan waar een marker voor de 150ste breedtegraad, de Meridian Marker, staat aangegeven. Deze kruist hier de Dawson Highway. Het is een welkome stop om even de benen te strekken! Er staan enkele grote rotsblokken op lijn met een marker die 150 aangeeft om het exacte verloop van de meridiaan weer te geven.

We vervolgen onze weg tot aan Moura, iets groter dan Banana maar even authentiek en verlaten.

Net voorbij het dorp komen we een picnic zone tegen aan een rivier, de Moura Apex River Park genaamd. We stoppen er voor lunch in de schaduw terwijl we kijken naar een poging tot waterskiën van enkele van de locals.

Na de stop moeten we opnieuw vele saaie kilometers afleggen en rijden we Capricorn’s Central Highlands binnen. Het landschap blijft uitgestrekt, zonder een levende ziel in zicht. We vragen ons ondertussen toch wel al een beetje af of Carnarvon Gorge al de moeite wel zal waard zijn! Maar aangezien we enkel nog maar lovende commentaren hebben gehoord zetten we door.

We bereiken het gehucht Rolleston, en ja, zoals de vorige gehuchten, opnieuw een slaperig dorpje met 220 zielen van twee keer niets aan de rand van de Comet River. Hier wil je niet geboren worden… ;-)

Waarna de weg opnieuw… rechtdoor gaat!

Maar nu beginnen we toch echt al te naderen. Vlak voor we het gehucht Rewan passeren stoppen we nog even aan Rewan Momument, een monument bij een oud C47B Dakota vliegtuigwrak. Dit herdenkt de crash van een legervliegtuig uit 1943 dat op weg van Darwin naar Brisbane door een elektrische storm is neergehaald met een fatale crash tot gevolg.

De baan wordt smaller en de aangrenzende landerijen zijn ook niet meer omheind, dus het wordt weer oppassen voor overstekend vee.

Uiteindelijk bereiken we via een gravelweg onze bestemming, Takarakka Bush Resort, gelegen vlak aan de ingang van het Carnarvon Nationaal Park.

Maar voor we binnen rijden stoppen we nog even aan de helikopter basis van Heli-Central waar we ons even informeren naar de beschikbare opties voor een vlucht over de gorge.

Hierna rijden we Takarakka binnen, een grote verzorgde camping die voor ons een welkome oase in de woestijn lijkt.

We krijgen er een schaduwrijke plek toegewezen en installeren ons alvast voor de nacht en maken dan even kennis met de andere bewoners. Ook voor hen is dit blijkbaar ook ‘the place to be’!


Om 4.30pm begeven we ons naar het terras van de receptie waar we een interessante uitleg krijgen over de beschikbare hikes in en rond de gorge. Met deze informatie gewapend werken we vervolgens het aanvalsplan voor de komende dagen uit.

Bo’s klaargemaakte spaghetti wordt klaargemaakt tegen dat het al donker is.

Om 8.00pm moeten we nog een laatste keer op stap voor vandaag. Het is een super heldere nacht, dus we hebben besloten om de astronomie tour, Guide to the Galaxy, georganiseerd door Takarakka mee te volgen. Tegen 8.00pm staan we klaar aan het lokale observatorium voor anderhalf uur sterren en planeten kijken. De astronoom van dienst is buitengewoon goed. Hij was de man die 20 jaar het observatorium in Arkaroola heeft bemand en dus een echte kenner.

 

Op terugweg naar de auto struikelen we weer over het wildlife, waaronder opnieuw enkele snoezige bettongs en een hele hoop kangoeroe’s met joey.

En nu snel in bed want de wekker staat om 5.00am morgenochtend! Een kwestie van tijdens het heetste van de dag niet te moeten hiken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 435km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 36 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Rockhampton

Rockhampton ligt 40 kilometer landinwaarts en is het administratieve en commerciële centrum van Central Queensland. Deze stad staat bekend als de Beef Capital van Australië en is heet, droog…

Carnarvon National Park

Het 298.000ha grote nationaal park staat vooral bekend om de adembenemende Carnarvon Gorge. Deze 32km lange canyon is uitgesleten door de Carnarvon Creek en biedt plaats aan eucalyptusbomen, zandstenen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook