DAG 317Gladstone, de machinekamer van Queensland24 oktober 2015

Gladstone, de machinekamer van Queensland

Dankzij de korte, maar hevige, regenbui van gisterenavond was het heel wat koeler deze nacht. Perfect om weer goed te slapen. Tegen de ochtend druppelt het nog een beetje, maar tegen dat we goed klaar zijn om te vertrekken is het alweer helemaal droog en blijven er nog enkel schapenwolkjes over.

Samen met nog enkele andere – meer traditionele Australische kampeerders (zie de enorme swag op het dak) – trekken we het centrum van Rockhampton in. 

Vandaag starten we dag eens iets rustiger dan anders. Gisteren waren er nog ideeen om toch nog Koorana Crocodile Farm of Cooberrie Wildlife Sanctuary Park te bezoeken. Maar het is zaterdag en we hebben beslist om eens de tijd te nemen om uitgebreid te gaan ontbijten, zoals ‘gewone’ mensen. Dus ook voor een keer zonder fototoestel… ;-)

Tegen iets na 10am zijn we klaar om weer op weg te gaan. We rijden nog kort even langs het visitor centre, want de overschot van de dondereieren van gisteren willen we cadeau doen aan de uiterst vriendelijke dame die ons Mt Hay heeft aangeraden.

Daarna zeggen we vaarwel tegen Rocky. We cruisen over de loodrechte weg, die het steenkoolspoor volgt, naar het zuiden. Geen echte bezienswaardigheden, en de steile berg (658m) van Mount Larcom beklimmen zit er niet in vandaag. De buik is nog te strak gevuld van het ontbijt. ;-)


We rijden dan maar rechtstreeks tot in Gladstone.

 

Gladstone

Al van ver is het duidelijk dat Gladstone een stad is waar de industrie de hoofdrol speelt. Het heeft de bijnaam ‘the engine room of Queensland’. En terecht, want 5% van de inkomsten van heel Australië en 20% van die van de staat Queensland komen uit Gladstone! De haven van Gladstone is enorm en verwerkt jaarlijks meer dan 35 miljoen ton vracht en is daarmee een van de grootste van Australië.

Zo passeren we eerst de enorme steenkoolcentrale van NRG Gladstone Operating Services die met zijn 153 meter hoge schoorstenen uitsteekt boven de horizon bij het binnenrijden van de stad. Met een totale capaciteit van 1.680 mega watt is dit de grootste energiecentrale van Queensland. De meeste energie gaat echter rechtstreeks naar de Boyne Smelters Ltd (BSL), Australië’s grootste aluminiumsmelterij.

Wat verder zien we opnieuw de lange ketens van treinwagons vol steenkool die verdwijnen aan de horizon waar de Wiggins Island Coal Export Terminal (WICET) is gevestigd.

 

Hier wordt meer dan 80 miljoen ton per jaar verscheept.

We rijden verder tot in Gladstone Marina, waar we een bezoekje brengen aan het visitor centre om te kijken wat er hier allemaal te beleven valt. Voor de industrie tours zit de timing niet goed, dus we boeken ons een plekje op een ‘Harbour Coffee cruise’ voor morgenochtend.

Tegenover het visitor centre is ook de (lege) vertrekhal naar Heron Island.

Want Gladstone is ook het vertrekpunt voor een bezoek aan Heron Island en Wilson Island. Twee prachtige eilanden gelegen in het zuidelijke stuk van het Groot Barrièrerif, bekend als broedplaats voor de Green en Loggerhead zeeschildpadden. Spijtig genoeg zijn er geen dagtrips mogelijk naar deze idyllische strandoorden, want de koraalbankresorts leggen een minimum van 2 nachten ter plekke op. En zoveel tijd hebben we voor de moment niet over… maar geen nood, er staan nog enkele andere eilanden op de planning. :-)

 

City Circuit Drive

Daarna starten we aan de ‘City Circuit Drive’, want deze rondrit neemt ons mee naar de lookouts rond de stad zodat we nog een beter beeld kunnen vormen van de industrie die zich hier heeft gevestigd.

We rijden eerst naar Auckland Hill Lookout met op de top het William Golding Memorial. Van hieruit heb je een goed panoramisch zicht over Facing Island (en de andere kleinere eilanden) en Port Curtis, Queensland’s drukste haven. 

 

We keren terug naar beneden en checken nog even de HMAS Gladstone en de kleine vuurtoren ‘Little Sea Hill Lighthouse’ (uit 1875) in de Auckland Point Wharf Terminals. 

Vervolgens rijden we naar Barney Point Beach. Geen topper qua strand, maar dit is de geboorteplaats van de stad. Hier zijn in 1848 de eerste nederzettingen gebouwd.

De route brengt ons verder langs een speciaal gebouwde lookout over de Queensland Alumina Ltd (QAL) van Rio Tinto Alcan, een van 's werelds grootste aluminiumraffinaderijen. Hier wordt de ontgonnen bauxiet uit Weipa, die we enkele maanden geleden bezocht hebben op onze trip naar Cape York, verwerkt.

Hier wordt meer dan 4 miljoen ton alumina (i.e. aluminium oxide, een wit poeder dat via het chemische Bayer proces uit 1888 omgezet wordt naar het voor ons bekende aluminium) geproduceerd per jaar. De raffinaderij telt meer dan 1050 werknemers en is 80 hectare(!) groot, op een terrein van in totaal 3050 hectare, aan de rand van Gladstone, en heeft zijn eigen opslagfaciliteit op het aanpalende South Trees Island.

We besluiten de rondrit met een bezoek aan Gladstone Tondoon Botanic Gardens. Deze botanische tuinen zijn pas in 1988 geopend, ter ere van het 200-jarige bestaan van de stad. Hier groeien uitsluitend inheemse planten, verspreid over meer dan 170 hectare aan de voet van Mount Biondello. De tuinen zijn prachtig onderhouden en zeer ontspannend om in rond te wandelen.

 
 

 

 

Boyne Island

Zo’n 20km buiten de stad ligt het vakantieoord Boyne Island. En dat is dan ook de uitgelezen plek om vandaag ons kamp op te slaan.

De camping is strategisch perfect gelegen om een wandeling te maken langs de 15km lange Turtleway, gelegen langs de Boyne River die Boyne scheidt van Tannum Sands. Toch kiezen we vandaag nog voor wat rust. Zo blijven we gewoon ‘thuis’ en kijken we enkele afleveringen van ‘CSI Cyber’ en bellen we tussendoor met Europa het krediet van onze satelliettelefoon op (want anders zou dit toch maar vervallen). En zo geraakt ook deze dag snel voorbij...

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 145km - Aantal stappen: 6681 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden 

Tips in de regio door Aussie Tours

Gladstone

Gladstone is een stad waar de industrie de hoofdrol speelt. De haven is een van de grootste van het land. Breng een bezoek aan de Tondoon Botanic Gardens met zijn mooie wandelpaden. Ten zuiden van Gladstone…

Heron Island

Heron Island, het beroemde koraaleiland op het Great Barrier Reef, kan vanaf Gladstone bereikt worden per ferry of helikopter. Gezien het eiland op het rif gelegen is, heb je directe toegang vanaf het…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook