DAG 318Op verkenning in Gladstone Port25 oktober 2015

Op verkenning in Gladstone Port

Niet helemaal uitgeslapen verlaten we Boyne Island en rijden we richting Calliope, want we hebben geluk. Zeven keer per jaar, waaronder vandaag, is er een populaire brocante & rommelmarkt in Calliope River Historical Village. Twee vliegen in een klap dus. We kuieren langs de meer dan 200 kraampjes met prullaria.

Het is trouwens goed uitkijken als je de historische gebouwen wil terugvinden tussen alle marktactiviteiten.

Daarna rijden we naar Round Hill Lookout, een van de uitkijkpunten over de stad die we gisteren hadden overgeslagen. Vanop deze telecom-heuvel heb je een 360 graden zicht over Gladstone en zijn indrukwekkende industrie.

Vervolgens begeven we ons terug naar Gladstone Marina. We zijn nog een beetje te vroeg voor onze cruise, maar al snel zien we onze overzetferry van Curtis Ferry Services de haven binnenvaren.

 

Harbour Coffee Cruise

We gaan samen met een heel hoop andere geïnteresseerden aan boord van de Curtis Endeavour II.

Normaal gezien worden deze ferry’s gebruikt als transport voor voertuigen, materiaal en mensen naar de eilanden, zoals Curtis Island, Facing Island en de Capricorn Bunker Islands, voor de kust van Gladstone, maar twee keer per week wordt de ferry gebruikt als ‘Coffee Cruise with commentary’. En dat is best iets unieks, want veel andere mogelijkheden om de enorme Gladstone Port te bezoeken zijn er niet!

We installeren ons op het hoogste dek met een koffie, frisdrank en enkele koekjes. De dame die de uitleg geeft over de activiteiten is een echte expert. Zonder verpinken neemt ze ons van bakboord naar stuurboord om alle grote industriële activiteiten die zich afspelen in de grootste haven van Queensland (en vierde grootste haven van Australië) toe te lichten.

En het is hier druk. Gigantische schepen worden aan en af geloodst met loodschepen, terwijl andere oceaanreuzen reeds aan een van de 15 kaaien liggen om gevuld te worden met honderden ton steenkool, alumina of cement. Allemaal voor export naar meer dan 30 landen over heel de wereld. Zeer indrukwekkend om te zien!

Terwijl andere schepen de bauxiet uit Weipa lossen voor de aluminiumraffinaderijen en smelters (Queensland Alumina Ltd, Rio Tinto Alcan Yarwun en Boyne Smelters Ltd) enkele tientallen kilometers verder landinwaarts.

Ook cement is hier ‘big business’. De Cement Australia Gladstone is de grootste cementfabriek van Australië, met een productie van 1,6 miljoen ton per jaar.

En de groei van de 30km lange haven is nog niet voltooid. Toekomstige ontwikkelingen van de haven in het Western Basin met Wiggins Island, Fisherman’s Landing, Friend & Laird Point, North China Bay Hamilton Port en Boatshed Point zijn gepland om de jaarlijkse capaciteit op te voeren naar 150-200 mega ton!!!

Ook de wirwar van bewoonde en onbewoonde kleinere haveneilanden wordt toegelicht. Diamantina Island, Turtle Island, Witt Island, Picnic Island, Mud Island, Tide Island, Wiggins Island, Compigne Island, Quoin Island… passeren allemaal de revue, naast het grotere Facing Island en Curtis Island.

We krijgen eerst de belangrijke steenkoolexport terminals te zien. Kilometers lange kades, reusachtige kranen en kilometers lange transportbanden maken dat Gladstone een van de Top 5 steenkoolexport havens ter wereld is.

Daarna draait de ferry zich aan Western Basin en varen we langs de wal van Curtis Island om de drie verschillende LNG (i.e. Liquified Natural Gas, ofwel vloeibaar aardgas) fabrieken, Australia Pacific LNG (APLNG – Origin Energy, ConocoPhillips), Queensland Curtis LNG (QCLNG – BG Group) en Santos Gladstone LNG (GLNG – Santos Petronus), te bekijken. De installaties zijn allemaal nog gloednieuw en zelfs nog volop in ontwikkeling.

En er is zelfs een 4de LNG project van Arrow Energy al onderweg.

Gas wordt van de gasvelden in de Bowen en Surat Basins getransporteerd via ondergrondse pijpleidingen (van meer dan 627km) naar de ‘natural gas liquefaction’ fabrieken (lees: het vloeibaar maken van natuurlijk gas) op Curtis Island, om het daar klaar te maken voor export.


En zo komen we geleidelijk aan terug aan bij Auckland Point, en zit onze ochtend cruise erop. We moeten toegeven dat dit een echte must-do is als je iets van de Gladstone Port & Harbour wil zien!

We stoppen nog even kort aan het Gladstone Seafood Festival, maar tot onze verbazing draait het hier meer om allerlei ander voedsel en junkfood dan vis. We laten het dan ook snel voor wat het is.

 

Agnes Water & 1770

We verlaten Gladstone en rijden naar de Discovery Coast, een dikke 30minuten verder, naar de kustdorpen Agnes Water en Town of 1770 (of gewoon ‘1770’). Dit zijn de zuidelijke toegangspoorten tot het Groot Barrière Rif. Maar dat zal moeten wachten tot morgen…

Vandaag is er nog enkel tijd over voor wat computerwerk, skypen en het bijwerken van de blog.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 188km - Aantal stappen: 8085 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Gladstone

Gladstone is een stad waar de industrie de hoofdrol speelt. De haven is een van de grootste van het land. Breng een bezoek aan de Tondoon Botanic Gardens met zijn mooie wandelpaden. Ten zuiden van Gladstone…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook