DAG 319Met de LARC naar Bustard Head26 oktober 2015

Met de LARC naar Bustard Head

Na het traditionele en geroutineerde ochtendritueel rijden we verder langs de Captain Cook Drive tot in het dorpje 1770. We zijn nog wat vroeg voor onze geboekte daguitstap dus we rijden tot op het einde van het schiereiland en wandelen nog even door het Endeavour Park dat uitkijkt over Bustard Bay waar de lokale vissers en enkele kajakkers zich klaarmaken voor een dag op het water.

 

Het dorpje 1770 heeft als bijnaam ‘de geboortestad van Queensland’, want hier is op 24 mei in het jaar 1770, luitenant James Cook met zijn team aan wal gekomen om het land te exploreren. Deze historische dag was Cook’s tweede landing, na Botany Bay, op het Australische continent. Hier ontdekten ze de eerste tekenen van Aboriginal leven en ongekende flora en fauna.

 

LARC! Tour

Om 8:30am staan we paraat aan het kantoor van LARC! Tours in de marina van 1770. Vandaag gaan we immers op daguitstap in een knalroze amfibievoertuig en daarvoor zijn we bij 1770 LARC! Tours aan het juiste adres. Dit familiebedrijf begon al in 1994 met trips naar het prachtige geïsoleerde Bustard Bay. En hiervoor gebruiken ze een 'Lighter Amphibious Resupply Cargo' voertuig, of kortweg LARC dus. Voor de ingang van het kantoor staan twee joekels van voertuigen te wachten, beiden even knalroze.

Wij gaan vandaag met de 'Dr. Daniel Solander' op stap. Het tweede voertuig, de 'Sir Joseph Banks', blijft thuis. Beide voertuigen zijn genoemd naar de twee botanisten die luitenant James Cook vergezelden in 1770. Het zijn beide originele voertuigen gebruikt door het Amerikaanse leger en gebouwd in 1965. Het zijn indrukwekkende amfibieën, volledig gebouwd uit aluminium, met een grote propeller voor voorstuwing in het water en met een stevige 4x4tractie die hellingen tot 60%(!) aankan.

Samen met nog zes andere toeristen gaan we vol verwachting aan boord. Als chauffeur krijgen we Blake, en David is onze tourgids en kok. Niet veel later rijden we van de boothelling in de haven en tuffen door Bustard Bay.  

Bustard Bay kreeg zijn naam, zoals nagenoeg alles in deze streek, van Captain Cook. Op deze plaats kreeg zijn uitgehongerde bemanning een heus feestmaal toe ze verscheidene van deze grote vogels (trapganzen – ‘bustards’ in Engels) hadden kunnen strikken. De kuststrook is gelegen aan het Eurimbula Nationaal park, en op geen enkele andere manier met de auto bereikbaar. We hebben het strand dus helemaal voor ons alleen. 

We moeten zo'n 26km langs deze kust afleggen in noordelijke richting om ons doel, Bustard Bay, te bereiken. Het grootste deel leggen we af over het strand maar we dienen ook 4 grote getij-gevoelige kreken over te steken. Iets wat enkel een LARC aankan! We passeren achtereenvolgens Round Hill Creek, Eurimbula Creek, Middle Creek en Jenny Lind Creek.

 
 
 
Onderweg krijgen we van David heel wat uitleg over de omgeving, geschiedenis en wildlife.

David is ook een enthousiaste vogelkenner en dankzij zijn scherp oog weten we heel wat verschillende vogels te spotten, waaronder ook de zeldzame Beach Stone Curlew.


Eenmaal we de laatste kreek hebben overgestoken komen we aan bij het LARC! kamp. Hier is het tijd om de benen te strekken en te genieten van koffie met een koekje als tienuurtje.

Nu we er met zijn allen weer even tegen kunnen beginnen we onder deskundig chauffeur werk van Blake aan de 4x4 klim naar de top van Bustard Head. Blake is deeltijds plantkundige en leert ons onderweg wat bij over de lokale flora. Hoe hoger we de berg opgaan, hoe indrukwekkender het zicht! 

Helemaal boven op de top komen we aan bij de Bustard Head vuurtoren waar we hartelijk worden ontvangen door de huisbewaarders. Deze vrijwilligers verblijven hier telkens voor een maand en staan in voor het onderhoud en bewaking van de site en voor het rondleiden van de toeristen.

De 19 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1868, was de eerste vuurtoren aan de kust van Queensland. Ze is volledig geautomatiseerd in 1986 en het is de enige nog functionele vuurtoren in Queensland die toegankelijk is voor het publiek.

Naast de vuurtoren staan enkele huisjes die de woonst waren van de vroegere vuurtorenwachters. Deze zijn in 2004 helemaal gerenoveerd door de Bustard Head Lighthouse Association waarbij het huis van de vroegere hoofd vuurtorenwachter is omgevormd tot museum. Daar beginnen we onze rondleiding waardoor we ons wat beter een beeld kunnen vormen bij het leven van de vroegere bewoners.

 

Hierna worden we rondgeleid in en op de vuurtoren.

En tenslotte bezoeken we ook nog het kleine kerkhof, 200 meter verderop, terwijl we de bijhorende verhalen over moord en zelfmoord, accidentele verdrinkingen en kindersterfte te horen krijgen.

De magen beginnen ondertussen te grommen dus het bezoek wordt hierbij afgesloten en met de LARC dalen we de heuvel terug af richting het kamp. Een picnic-lunch met bijhorende Billy Tea, pruttelend op het kampvuur, wacht hier al op ons, klaargezet door David. 

 

Na de lunch wandelen we even tot aan de Jenny Lind Creek, kwestie van ons middageten wat te laten zakken.

Iedereen gaat terug aan boord en de LARC brengt ons over de diepe kreek naar de tegenoverliggende oever op Middle Island. Hier zijn enkele grote zandduinen terug te vinden, onze bestemming voor de namiddag! Je raad het al, tijd om te sandboarden! Johan zoeft als eerste de 35meter hoge zandduin af, tot hij plat op zijn buik in zee beland.

Bo volgt al niet veel later!

Van bovenaf gezien is zo'n zandduin toch veel hoger dan van beneden gezien. Vreemd! Maar het sandboarden is best wel leuk en de klim op de duin is hier verbazend makkelijk (het heeft recent geregend dus het zand is goed hard!) dus we glijden nog enkele keren de helling af. De andere toeristen voelen zich niet zo dapper en kijken liever van beneden toe. 

Helemaal voldaan, en vooral helemaal zanderig en nat, is het tijd om de terugweg aan te vatten. De LARC zoeft weer over het strand en hobbelt door de diepe kreken terwijl David ons entertaint met zijn verhalen.

Onderweg neemt Johan ook nog even het stuur over van Blake.

We passeren ook een heus wildernis kamp op Middle Island. Een kampeerplek waarbij je je met een klein vliegtuig kunt laten afzetten op het strand voor de echte 'Expeditie Robinson' ervaring. Het ziet er in elk geval best wel idyllisch uit. Misschien iets voor een volgende keer?

Tegen 4:00pm komen we uiteindelijk terug aan in de haven van 1770. Het is ondertussen laagtij geworden, iets waar duidelijk niet elke schipper goed over heeft nagedacht! 

 

We worden weer veilig aan Bumblebee afgezet en nemen afscheid na een schitterende dag.

We springen in de auto en gaan snel op weg. We moeten nog een kleine 2 uur rijden aangezien we deze avond nog Bundaberg willen bereiken.

Daar aangekomen installeren we ons snel op een, ietwat vreemde, camping aan de Burnett River. De douches zijn warm en proper dus het zand kan worden afgespoeld en niet veel later is het alweer pikdonker. Nog eten en bloggen en de nacht valt weer snel!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over 1770 LARC! Tours, check de website www.1770larctours.com.au of ga gewoon langs op 535 Captain Cook Drive in 4677 Town of 1770, Queensland. Je kan het onmogelijk missen aangezien de roze LARCs voor de deur geparkeerd staan! Je kan hier terecht voor een volledige Paradise Tour naar de Bustard Head vuurtoren of een namiddag cruise langs de kustlijn van Eurimbula Nationaal Park. 

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 126km - Aantal stappen: 12975 - Gemiddelde temperatuur: 32 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Bundaberg

Bundaberg is de ideale uitvalsbasis naar Lady Elliot Island en Lady Musgrave Island. Deze kustplaats ligt in het hart van de suikerstreek en is bekend omwille van de typische “Bundy” rum die…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook