DAG 320De brouwerijen van Bundaberg27 oktober 2015

De brouwerijen van Bundaberg

Het was rumoerig langs de Burnett River in Bundaberg deze nacht. Tot laat in de nacht waren ze wat verderop een boot aan het afschuren of zoiets. En dat zorgde voor heel wat lawaai. Nu ja, echt storen deed het niet want eens de blog online vielen we als een blok in slaap.

Vandaag hebben we een druk programma. We beginnen met een stop bij de SSS Strawberries, een aardbeienboerderij aan de rand van Bundaberg waar je ook zelf aardbeien kan plukken. We houden het echter iets simpeler en kopen een grote doos voor morgen bij ons ontbijt.


Daarna rijden we tot in het centrum van Bundaberg om nog wat boodschappen te doen. Alle attracties van de stad zijn toch pas open vanaf 9:00am, dus ideaal om nog langs de apotheker en Coles te gaan. En Bumblebee nog maar eens vol te gooien.

 

Hinkler Hall of Aviation

Tegen iets na 9:00am staan we voor de ingang van de Hinkler Hall of Aviation in Bundaberg North, juist naast Bundaberg Botanic Gardens en het historische Fairymead House (uit 1890).

We bezoeken in een hoog tempo het prachtige museum over de verwezenlijkingen van de bekende solo-piloot Bert Hinkler. Bert Hinkler is geboren in Bundaberg in 1892 en was van kleins af gepassioneerd door vliegen. Zijn passie bracht hem over de hele wereld en maakte hem tot een pionier in dit veld. Op 19jarige leeftijd bouwde Bert zijn eerste met de hand gemaakte zwever en vloog succesvol over Mon Repos Beach. Je kan een gelijkaardige ervaring opdoen op de namaak zweefsimulators ‘Glide like Bert’ ter plekke.

In de ‘Globe Theatre’ krijgen we het hele levensverhaal van deze bijzondere man te horen.

Na WOII werd Bert een gerespecteerd pionier vliegenier die verschillende vluchtrecords op zijn naam had staan. De meest bekende zijn de eerste solo vlucht van Engeland naar Australië in 1928, en 's werelds eerste solo vlucht over de zuidelijke Atlantische Oceaan in 1931.

Verder zijn er verschillende replica’s van Bert's vliegtuigen over heel het museum terug te vinden. Ook kan je plaats nemen in de Avro Baby en een foto laten maken met een ‘box brownie’, die je dan naar jezelf kan mailen.

Tijdens Bert zijn tijd in Southampton (Engeland) bouwde hij in 1925 een bescheiden woning, die later in 1983 in zijn geheel – steen per steen - verhuisd is naar Bundaberg, waar het nu naast het museum staat en te bezoeken is als een levend monument in het bijzondere levensverhaal van Bert Hinkler.

En dan racen we tegen de klok om op tijd te zijn voor onze Distillery Tour van 11:00am. De 27 hectare grote botanische tuinen en Fairymead House kunnen er niet meer bij. ;-(

 

Bundaberg Distillery Tour

Al van ver kan je boven de suikerfabriek van Bundaberg, Bundy Sugar, de rookwolken zien opstijgen. Langs de ene kant vind je de Schmeiders Cooperative, waar het eeuwenoude beroep van vatenmaker wordt uitgeoefend.

Aan de andere kant bevindt zich de bekende Bundaberg Distilling Company (BDC), waar we juist op tijd aankomen voor onze Distillery Experience Tour. Hier wordt Australië’s iconische en bestverkopende rum (bekend van de ijsbeer op de fles) al voor bijna 127 jaar gebrouwen.

Het BDC verhaal begint met een interactieve exhibitie. Het start met het ingenieuze moment in november 1888 wanneer de lokale suikerboeren hebben beslist het overschot aan ‘molasses’ (i.e. suikerstroop van het suikerriet) om te zetten in rum. En gaat verder met branden, overstromingen, droogte en depressie. Allemaal evenementen die Bundy’s Rum maken tot de smaak dat het vandaag nog steeds heeft.

Daarna vertrekken we met enkele hyper kinetische gidsen op BDC Distillery Experience tour, een begeleide expeditie door de operationele distilleerderij. Hier maken we het rum productie proces stap per stap mee, van de gigantische stockage van molasses tot aan de historische houten rijpingsvatten in The Barrel House.


Vervolgens begeven we ons naar de Bundy Tasting Bar waar we twee rums mogen kiezen om te proeven. Huzzah!!! Met het glas in de hand kan je dan door de BDC Bondstore wandelen waar je allerlei merchandising en unieke flessen kan kopen.

Van beide doen we ons te goed. ;-)

 

Bundaberg Barrel

Van de rum rijden we naar de frisdrank van Bundaberg Brewed Drinks, een ander icoon van Australië. Want Bundaberg Ginger Beer in zijn typische fles met korte hals is een van de beste frisdranken ter wereld! En 100% Australisch, want dit is een echt Australisch familiebedrijf dat de wereld heeft veroverd.

Na een hartelijke ontvangst starten we met de ‘The True Brew Experience’ Tour. Hier krijgen we via een een draagbare audiogids de geschiedenis van hoe gemberbier is ontstaan van Marco Polo tot de dag van vandaag.


Ondanks de verwarrende referentie naar ‘bier’ in de naam is Ginger Beer volledig alcoholvrij. De referentie slaat enkel op het bierproductie proces dat gebruikt wordt om de drank te maken. Hierdoor heeft Bundaberg Ginger Beer, in tegenstelling tot traditionele frisdranken, altijd residu in het flesje. We leren dan ook later bij de proeverij dat we het flesje moeten omdraaien alvorens het te openen. Dit staat trouwens bovenaan op elk etiket, maar vermoedelijk heeft nog nooit iemand dat gelezen… ;-)

Verder zijn er ook tal van interactieve spelletjes en een 3D holografische film om het geheel op te luisteren.

Op het einde van de tour kom je terug in de immense ruimte van de Bundaberg Barrel, waar je uitgenodigd wordt om het hele gamma van de Bundaberg Brewed Drinks te proeven. 12 of 13, als ik het me nog goed herinner. De tel was bijna niet bij te houden… :-)

En alsof dat nog niet genoeg is mogen we nog eens 6 flesjes met onze favoriete smaak uitkiezen om mee te nemen.

Met een glimlach op ons gezicht verlaten we ook deze plek.

In Bundy draait het echt wel om drank! Maar ondertussen hebben we toch wel serieuze honger gekregen. We rijden dan ook terug naar de hoofdstraat en houden een late Mexicaanse lunchstop bij Guzman Y Gomez.

 

Kellys Beach Resort

Daarna rijden we richting Bargara Beach, de kuststreek van Bundaberg. Onderweg kijken we wat aandachtiger naar de akkers, want de gember voor de frisdrank wordt hier ook lokaal geteeld en dat was ons nog nooit opgevallen.

We komen aan bij het Kellys Beach Resort waar we hartelijk worden ontvangen. Het resort bestaat uit een prachtig onderhouden terrein van 2,2 hectare gevuld met individuele villa’s die volledig ingericht zijn voor een deugdvol lang – of kort, zoals in ons geval – verblijf. Aan alles is gedacht. En ruimte zat, want er is een mezzanine ingericht met nog 3 extra bedden, waardoor je gemakkelijk met 5 of 6 personen in een villa kan verblijven.

We genieten van de rust. Laid-back wezen, zoals de Aussies zo mooi zeggen. En ondanks dat er fietsen ter beschikking staan om de omgeving te verkennen en dat het strand slechts een boogscheut verwijderd is houden we ons meer in stilte bezig. En is de dag weer snel gepasseerd. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Bundaberg Distilling Company en de BDC Distillery Experience Tour, check de website www.bundabergrum.com.au of ga langs op Avenue Street in 4670 Bundaberg, Queensland. De tours lopen dagelijks van maandag tot vrijdag elk uur tussen 10:00am en 3:00pm en in de weekends en op publieke feestdagen van 10:00am tot 2:00pm. A tour that’s one of a kind – ‘Cause we’re one of a kind!

Voor meer informatie over The Bundaberg Barrel en de True Brew Experience Tour, check de website www.bundaberg.com of ga langs op 147 Bargara Road in 4670 Bundaberg, Queensland. Je kan hier van maandag tot zaterdag van 9:00am tot 4:30pm terecht en op zondagen en feestdagen van 10:00am tot 3:00pm om de geheimen te ontdekken van de Bundaberg Brewed Drinks. En vergeet zeker niet het Ginger Beer te proeven. Natuarlly brewed to be better!

Voor meer informatie over Kellys Beach Resort, check de website www.kellysbeachresort.com.au of bel op +61 (0)7 4154 7200. Kellys Beach Resort is een 3de generatie familiezaak en de beste keuze voor een familieverblijf in Central Queensland. Het resort telt 41 perfect uitgeruste villa’s, omringd door prachtige tuinen en allerlei faciliteiten, zoals zwembad, tennisterrein, BBQs, restaurant,… De perfecte uitvalsbasis voor zowel land- als wateractiviteiten aan het Southern Great Barrier Reef.

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 51km - Aantal stappen: 6422 - Gemiddelde temperatuur: 30 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Bundaberg

Bundaberg is de ideale uitvalsbasis naar Lady Elliot Island en Lady Musgrave Island. Deze kustplaats ligt in het hart van de suikerstreek en is bekend omwille van de typische “Bundy” rum die…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook