DAG 321De Lady Musgrave Island ervaring28 oktober 2015

De Lady Musgrave Island ervaring

Deze nacht heeft het serieus gestormd en geregend. Zo hard zelfs dat we er van wakker zijn geworden en dat we dachten dat onze daguitstap letterlijk in het water ging vallen. Uiteindelijk vallen we terug in een diepe slaap, en komen we bijna te laat in de Bundaberg Port Marina op onze afspraak met de splinternieuwe luxeboot Main Event.

 

Lady Musgrave Experience

Ondanks dat de hele hemel bewolkt en grijs eruit ziet worden we onmiddellijk gerustgesteld over het weer op het rif door Brett, de schipper en uitbater van de nieuwe ‘Lady Musgrave Experience’ tour die dagjestoeristen mee uitneemt naar het idyllische Lady Musgrave Island.


De 30 meter lange catamaran is splinternieuw en er is op geen dollar gekeken. Lederen comfortabele zetels, flatscreens, verwarmde douches, duik- en snorkelplatform met trappen tot in het water, … Plek voor meer dan 200 man, maar er is geopteerd om de capaciteit nooit tot meer dan 150 mensen te laten overstijgen om het optimale comfort van de gasten te waarborgen. Iets waar we vandaag trouwens helemaal geen probleem mee hebben, want het is hier laagseizoen, juist voor de rush van de start van het zeeschildpaddenseizoen dat op komst is, en dus hebben we alle ruimte naar believen.

Als we net vertrokken zijn krijgen we plots slecht nieuws uit België: de opa van Bo is overleden. We kunnen echter niet meer van de boot, dus na wat trieste momenten proberen we ons te herpakken tijdens de 2uur durende vaart naar het zuidelijke Groot Barrière Rif.

En geleidelijk aan trekt de hemel helemaal open en komt de zon weer tevoorschijn.

Op deze cruise wordt je ook culinair verwend. Zo worden er warme, verse croissants en gebakjes geserveerd met echte koffie.

Enkele passerende dolfijnen later, zien we Lady Musgrave Island aan de horizon opdagen.

 

Lady Musgrave Island is een 14 hectare groot koraaleiland aan het zuidelijke Groot Barrière Rif met 1.192 hectare omgevend rif in een cirkel rond het eiland. Het is genoemd naar de vrouw van Sir Anthony Musgrave, een koloniale gouverneur van Queensland. In de late 19e eeuw werd op het eiland guano ontgonnen en er wordt vermoed dat in die periode ook de vaargeul, de enige weg om per schip binnen in de lagune te raken, werd uitgediept. Ondertussen maakt het eiland deel uit van het Capricornia Cays Nationaal Park, samen met nog 7 andere eilanden (North West Island, Mast Head Island, Wilson Island, Erskine Island, Tryon Islands en een deel van Heron Island).

Naast dagjestoeristen kan je ook kamperen op Lady Musgrave. Verder is dit prachtige eiland vooral van belang als broedplaats voor een enorm aantal trekvogels, waaronder de white-capped noddy terns, black-naped terns, silver gulls en wedge-tailed shearwaters, en als nestplaats voor de groene zeeschildpadden.

Maar vandaag komen we niet echt om op het eiland rond te wandelen, maar vooral om het rif rond het eiland te bekijken.

 

Er wordt dan ook niet lang getreuzeld. En iedereen die niet zijn eigen snorkelspullen mee heeft krijgt het nodige toebedeeld en we vertrekken voor een begeleide snorkeltour langs het koraal.

Dit is direct ook de waterdichte test om te kijken of Johan’s gezicht al aan de betere hand is. En ja hoor, de mond sluit volledig rond de snorkel en er kan weer gedoken worden naar lieve lust. :-))))))

De zichtbaarheid in het turquoise water is bijzonder goed en de onderwaterwereld laat zich weer langs zijn beste kant zien. 

 

Onwaarschijnlijk hoeveel nieuwe vissen en koraal we weer ontdekken. Verder lijkt het wel of het een eeuwigheid geleden is dat we nog zoveel pracht hebben gezien… ;-) … en we weten maar al te goed dat dat niet waar is.


We zwemmen voorop op de groep zodat we als eerste de grotere vissen, zoals een prachtige ‘white pointer’ haai, kunnen spotten.

We ontdekken ook nog wat restanten van de ‘coral spawning’ die aan de oppervlakte van het water drijven.

We snorkelen er op los, in de hoop enkele zeeschildpadden te zien te krijgen. Maar op een enkel exemplaar diep op de bodem, hebben we niet echt geluk. Het broedseizoen start begin november en dus zijn we nog wat aan de vroege kant.

In ieder geval, geen echt probleem, want er is meer dan genoeg te zien en te beleven onder water.

We snorkelen ook nog langs de binnenmuur van de lagune.

Uiteindelijk keren we tegen de middag terug naar de boot, want het is tijd voor een uitgebreide lunch.

Snel even douchen onder een warme zoetwater douche om het zout af te spoelen en nog wat extra foto's maken.

En dan een bordje volscheppen aan het buffet. Opnieuw ligt de lat hoog, en is er keuze zat. We lunchen op het voordek met zicht op de lagune.

Na de lunch verlegt Brett de boot naar een andere plek, zodat we een nieuwe plek kunnen ontdekken in de beschermde lagoon.

We springen terug als eerste in het water en snorkelen ons een weg langs 2 enorme bommies.


De verschillende vormen en kleuren van koraal zijn niet in te beelden.

Uiteindelijk komt de duikmaster ons tegemoet gezwommen met de vraag of we niet willen duiken, want 2 klanten hebben forfait gegeven en alle spullen staan klaar op het achterdek. Deze unieke kans laten we niet aan ons voorbij gaan. En in minder dan 5 minuten hangen we op de bodem van de oceaan.

We doen opnieuw ons best om enkele goeie foto’s te maken. En ondanks goeie pogingen van Bo blijft het best moeilijk om deze onderwaterpracht in al zijn glorie weer te geven.

Na een perfecte duik van een dik halfuur keren we terug naar de boot en trekken we onze wetsuits uit om deze te laten drogen aan de reling van de boot, terwijl we ons laten opdrogen op het voordek in de zon.


De boot maakt zich ondertussen klaar om terug koers te zetten naar Bundaberg. Het is laagtij geworden en hele vlaktes van koraal zitten met het bovenste stuk boven water.

Brett loodst de Main Event voorzichtig door de smalle doorgang in het rif van de lagune en we cruisen opnieuw over een kalme oceaan richting vasteland. Wij installeren ons ondertussen met enkele drankjes in de comfortabele lederen zetels voor een TVscherm om naar een interessante documentaire te kijken over het GBR.

De tijd vliegt dan ook voorbij. En zonder het goed en wel te beseffen daagt Bundaberg Port Marina al weer op aan de horizon.

We nemen afscheid van de enthousiaste bemanning en bedanken hun voor deze bijzondere dag.

Eens terug in Kellys Beach Resort zorgen we dat alle zoute spullen worden ontzout, maar echt veel tijd om van de andere faciliteiten van dit resort gebruik te maken blijft er niet over want de duisternis valt snel.

Gelukkig hebben we een reservatie gemaakt voor het restaurant, en samen met Brett – die ook gelogeerd is in Kellys Beach Resort - hebben we nog een heerlijke avondmaaltijd samen.

Daarna is het tijd voor even stilte en familie. We nemen de draad weer op vanaf morgenmiddag. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Lady Musgrave Experience, check de website www.ladymusgraveexperience.com.au of bel 1300 856 514. Je kan op deze splinternieuw luxe-boot terecht voor een daguitstap naar Lady Musgrave Island in het Southern Great Barrier Rif of een halve dag uitstap walvissen spotten (in het walvissenseizoen). Beide vertrekken vanuit de Bundaberg Port Marina. En de nadruk ligt op kwaliteit en luxe!

Voor meer informatie over Kellys Beach Resort, check de website www.kellysbeachresort.com.au of bel op +61 (0)7 4154 7200. Kellys Beach Resort is een 3de generatie familiezaak en de beste keuze voor een familieverblijf in Central Queensland. Het resort telt 41 perfect uitgeruste villa’s, omringd door prachtige tuinen en allerlei faciliteiten, zoals zwembad, tennisterrein, BBQs, restaurant,… De perfecte uitvalsbasis voor zowel land- als wateractiviteiten aan het Southern Great Barrier Reef.

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 94km - Aantal stappen: 7768 - Gemiddelde temperatuur: 31 graden

 

Tips in de regio door Aussie Tours

Bundaberg

Bundaberg is de ideale uitvalsbasis naar Lady Elliot Island en Lady Musgrave Island. Deze kustplaats ligt in het hart van de suikerstreek en is bekend omwille van de typische “Bundy” rum die…

Lady Musgrave Island

Het kleine Lady Musgrave Island is het tweede zuidelijkste eiland van het Great Barrier Reef. Het is een onbewoond nationaal park, gelegen aan een enorme lagune. Vanaf Port Bundaberg worden dagexcursies…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook