DAG 599Op naar de hot springs van Mataranka01 augustus 2016

Op naar de hot springs van Mataranka

We staan voor een laatste keer op in Litchfield Nationaal Park. Inpakken gaat al een klein beetje sneller maar het samenvouwen van een daktent houdt toch meer in dan gedacht!

Samen met de opgaande zon rijden we het park uit. De rook van de vele bosbranden hangt nog laag over de weg.

Even later bereiken we de Stuart Highway, een lange monotone weg zuidwaarts. Het enige gezelschap zijn de frequente caravans en de mega-lange roadtrains. De langste tot nu had 86 (!) wielen (i.e. een truck en 4 opleggers).

We stoppen kort aan Emerald Springs Roadhouse voor een koffie.


Zonder verdere hoogtepunten bereiken we tegen de middag het stadje Katherine. Een mini-metropool in de outback.

De plaats Katherine, aan de oevers van de Katherine River, slechts 320km van ten zuiden van Darwin, is zowel een bloeiend centrum voor de streek als een belangrijke toeristische attractie in het 'Top End' van Australia. In deze streek wonen al duizenden jaren de Jawoyn-Aboriginals, voor wie de Katherine River al die tijd een gulle bron van voedsel is geweest. In 1844 werd deze rivier voor het eerst overgestoken door blanken, maar het gebied werd pas door de Europeanen gekoloniseerd in 1872, bij de voltooiing van de Overland Telegraph Line. In 1879 is Springvale Homestead gebouwd aan de oever van de Katherine River. Het is nu het oudste gebouw in de Northern Territory.

Tijd om te stoppen hebben we nu niet aangezien we binnen enkele minuten al verwacht worden bij Helispirit voor een vlucht over de Katherine Gorge. We worden er supervriendelijk ontvangen door de twee aanwezige piloten die ons zullen meenemen op een vlucht over de 13 gorges die Katherine river rijk is. De 13 kloven over een afstand van 50km van de Katherine River zijn ontstaan door hevige zomerregens waardoor de rivier de 1650 miljoen jaar oude zandstenenrots heeft uitgesleten. Het resultaat is het Jawolyn Land-gebied met diepe bassins en gorges, voornamelijk bevolkt met krokodillen. So be crocwise!

Het gebied is op enkele lookouts na, enkel echt te bewonderen vanuit een boot of vanuit de lucht.

De eerste 3 gorges hebben we vroeger ooit bezocht vanop een boot. De daarop volgende 7 gorges kan je bezoeken met een kajak en te voet, waar je wel enkele dagen voor moet uittrekken. De laatste 3 gorges echter, die kan je enkel vanuit de lucht met een helikopter bereiken. Maar voor we kunnen vertrekken krijgen we eerst nog een deskundige veiligheids briefing. De helikopter heeft immers geen deuren dus alles binnen houden is essentieel!

Bo en Tim installeren zich achteraan en Johan krijgt de seat vooraan naast de piloot.

Even later stijgen we op en niet veel later zoeven we over de Katherine gorge. Het landschap heeft prachtige schakeringen geel, groen en rood vanuit de lucht met donkergroene slierten rond de waterwegen tussendoor.

Even later duiken de gorges voor ons op, uitgesneden uit de rotswanden. We passeren het Nitmiluk Visitor Centre, van waar de boottochten op de gorges vertrekken.

Ook de fel gele kajaks zijn goed te spotten vanuit de lucht.

Van hier vliegen we verder stroomopwaarts. De gorge wordt steeds smaller en hoger en het aantal bezoekers beneden in de gorge worden steeds geringer.


Na 20 minuten zet onze piloot ons weer veilig aan de grond. Een goed geslaagde trip! 

We nemen afscheid van HeliSpirit en rijden nog even tot aan het Visitor Centre van Nitmiluk Nationaal Park voor een snelle lunch. Hierna keren we terug richting Katherine voor enkele broodnodige inkopen. In gespreide slagorde wordt er getankt, banden gecheckt en voedselvoorraad ingeslagen, kwestie van efficient de tijd te gebruiken!

Hierna rijden we verder zuidwaarts tot aan de eindbestemming van vandaag, Mataranka, zo’n 140km verderop.

We rijden in een ruk door tot aan de Mataranka Bitter Springs camping.

 

Mataranka is ook gekend als de ‘Capital of the Never Never’ want het was de thuis voor Jeannie Gunn die het bekende boek ‘We of the Never Never’ schreef over het leven van de eerste pioniers op de geïsoleerde Elsey Station. Op 3km van Mataranka, waar onze camping gelegen is, zijn de Bitter Springs Thermal Pools te vinden. Hier wordt een poel gevoed door een mineraal rijke tropische bron van een constante 31 graden Celsius! En het water behoort tot het zuiverste dat we al gezien hebben. We treuzelen dan ook geen minuut, laten de auto onuitgepakt op de camping staan in een schaduwrijk plekje en trekken gewapend met handdoeken en zwembrillen richting de springs.

En het water is in realiteit nog veel beter dan het klinkt! De rivier is zalig warm en omzoomd met tropische planten. Uitermate idyllisch!

Er zit best wel wat stroming op dus je kan aan het ene einde de pool ingaan, je laten meedobberen op de stroming tot het andere einde, er daar uitstappen, terugwandelen, en alles nog eens opnieuw doen. En ook onder water is het zicht best de moeite waard dankzij het super heldere water, geflankeerd door waterlelies en riet.

We spenderen dan ook wat tijd met te dobberen en te duiken en kijken goed uit of we geen zoetwater schildpad kunnen spotten. Maar daarvoor is er waarschijnlijk toch iets teveel volk!

Helemaal verrimpeld verlaten we uiteindelijk, met spijt, de springs. Een zalige plek om enkele uren te vertoeven. We wandelen terug naar de camping waar we de avond vullen met opzetten van de tenten, koken, afwassen, bloggen, en andere noodzakelijke taken.

Als de nacht gevallen is krijgen we nog bezoek van een lokale walibie die de restantjes van onze sla komt oppeuzelen.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over HeliSpirit, check de website www.helispirit.com.au of bel +61 (0)8 9168 1101. Bij HeliSpirit kan je terecht voor helikoptervluchten in de hele Kimberley (Kununurra, Lake Argyle, Warmun, El Questro, Mitchell Falls, Katherine Gorge en Purnululu Nationaal Park). Een absolute aanrader als je de 13 gorges in Nitmiluk Nationaal Park eens vanuit de lucht wil bewonderen!

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 485 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 31 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Katherine

Katherine op de oevers van de Katherine River is de uitvalsbasis van de verkenning van het Nitmuluk (Katherine) National Park. De 13 kloven over 50 km langs de Katherine River werden door de jaarlijkse…

Nitmiluk National Park

Over een afstand van 50km van de Katherine River bevinden zich 13 kloven, deze zijn door de miljoenen jaren heen gevormd door de hevige regens. Het park is het best te bewonderen per boot of kano op de…

Litchfield National Park

Een goed alternatief voor Kakadu National Park is het iets rustigere en kleinere Litchfield National Park. Een duik in het kristalheldere water onder de Florence Falls mag u zeker niet missen. Het nationaal…

Mataranka

Mataranka of Never Never-land ligt ten zuiden van Katherine. In de Mataranka thermal pools kan men te midden van bos en palmbomen heerlijk ronddobberen in het warme en kristalheldere water. Het water…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook