DAG 608Een laatste blik op het rode hart van Australië10 augustus 2016

Een laatste blik op het rode hart van Australië

Zoals gezegd breken we vroeg ons kamp op na een rustige nacht. Het is minder koud dus alles gaat wat gemakkelijker en sneller. En dat past perfect in onze planning, want we willen nog een stevige hike doen in Kata Tjuta, die andere bekende rotsformatie in de Red Centre.

We verlaten de camping van Ayers Rock Resort dan ook in alle vroegte, samen met de opkomende zon.

Eens het Uluru-Kata Tjuta Nationale Park binnen rijden we 42km westwaarts naar Kata Tjuta. Kata Tjuta, "veel hoofden" (voorheen de Olgas gedoopt), is een groep van 36 grote, ronde rotskoepels en kloven.

De grootste rots, Mount Olga, is zelfs 546m hoog, bijna 200m hoger dan Uluru.

We zijn de eersten op de parking van de hike van Valley of the Winds. De hike start nog volledig in de schaduw, terwijl geleidelijk aan de toppen beginnen rood te kleuren.

De hike tot aan de eerste lookout Karu valt op zich mee. Enkel de vele losse stenen op stevige hellingen vragen voor wat extra voorzichtigheid.


Maar we zetten door. We hebben nog voldoende tijd om tot aan de meer spektaculaire Karingana Lookout te geraken. Dit is een ‘grade 4’ hike en vraagt dus om iets meer inspanningen. Zeker het laatste stuk tot aan de lookout zorgt ervoor dat we onze trui niet meer nodig hebben.

Maar de inspanningen worden beloond met een prachtig zicht over de groene oase tussen de immense rotsen. Iets wat je hier niet onmiddellijk verwacht.

Verder het hele circuit afwandelen gaat niet meer lukken qua tijd, dus we keren terug langs de weg waarlangs we zijn gekomen. En we zijn maar al te blij dat we weer zo vroeg op weg waren want ondertussen is het pad bijna overbevolkt. Volledige bussen en tourgroepen kruisen ons luidruchtig in tegenovergestelde richting terwijl we proberen uit te leggen dat je in Australië aan de linkerkant (!) van het pad moet lopen (zoals bij het autorijden). Iets dat duidelijk moeilijk te vatten is voor overzeese toeristen. ;-)

Daarmee laten we de Olgas voor wat ze zijn en keren we terug naar het gehucht Yulara waar we nog net tijd hebben voor een koffie in het winkelcentrum voor we opgepikt worden door Professional Helicopter Services voor een 30minuten durende vlucht over Uluru & Kata Tjuta.

Want aangezien de beklimming van Uluru verboden is door Tjukurpa (i.e. de traditionele Anangu wet), en gevraagd wordt om te worden voorbehouden voor traditionele ceremonies door Mala mannen, is een vlucht over Uluru de enige mogelijkheid om deze unieke rots vanuit de lucht te bewonderen.

En dit is een echte aanrader, want door de uitgestrektheid van het woestijnlandschap komen zowel Uluru als Kata Tjuta nog veel indrukwekkender tot hun recht dan vanop de grond.

We vliegen dan ook eerst recht op Uluru af en cirkelen er even rond, zodat we de rode monoliet goed kunnen bekijken.

En ook vanuit de lucht is het een enorme steen. Zeker als je weet dat het nog meer dan 2/3 onder de grond zit, zoals bij een ijsberg.

De helikopter keert zich opnieuw naar het westen (richting WA, want we zijn hier niet ver van de grens) en we vliegen over de rode vlakte richting Kata Tjuta.

We genieten opnieuw met volle teugen, en de uitleg van de piloot gaat een beetje verloren door onze aandacht voor al het prachtige natuurgeweld buiten.

Daarna keren we terug naar de basis. Alvorens deze iconische plek volledig achter ons te laten liggen rijden we nog een laatste keer het nationale park in – gewoon omdat het kan! ;-)

We maken een laatste serie foto’s als herinnering en rijden een volledig toer rond Uluru alvorens Anangu land volledig achter ons te laten. Koers: Alice Springs, bijna 500km noordoostwaarts via de Lasseter Highway.

Omdat onze magen toch beginnen te knorren houden we een lunch-halte aan Curtin Springs Wayside Inn. Naast handgemaakt papier van lokaal gras is dit een operationele runderboerderij, dus we gaan er vanuit dat de hamburgers lekker zouden moeten zijn. Maar dat was toch niet helemaal het geval. :-(


We cruisen verder en werpen nog een blik op Mount Conner (ook bekend als Fool-Uru) in de verte.

De stop aan Mt Conner Lookout levert trouwens nog een verrassend beeld op van het aanpalende zoutmeer, Lake Swanson, aan de overkant van de straat. Iets dat we vorige keer (toen we hier tot 2 maal toe hebben overnacht) hebben over het hoofd gezien.

Daarna is het altijd maar rechtdoor. We spotten nog een likkebaardende dingo langs een geraamte van een koe, maar echt veel meer viel er niet te beleven.

We houden nog een korte drankstop aan Mount Ebenezer Roadhouse (met de beruchte Bull Bar) en de bijhorende Aboriginal Imanpa Art Gallery.

Vervolgens is het opnieuw kilometers vreten. We verlaten de Lasseter Highway en rijden nu noordwaarts op de Stuart Highway. Onderweg krijgen we zelfs wat miezelregen en een regenboog te zien. Maar al snel klaart het weer op en is het een en al zon.

De tijd gaat echter snel vooruit. En we bergen ons plan op om nog langs te gaan bij het Henbury Meteorites Conservation Reserve, aangezien we nog voor de zon onder is willen kamp opzetten in Rainbow Valley.

Ondertussen raakt onze dieseltank leeg en houden we halt aan Stuarts Well Roadhouse voor een noodzakelijke tankbeurt. Deze roadhouse, met aanpalende dromedarissenboerderij, is trouwens eentje om te noteren. Zoals meestal: aan de buitenkant allesbehalve aantrekkelijk, maar vanbinnen knap en overvol met leuke prullaria, en zelfs met een mini-zwembad.


Maar tijd voor diner hebben we niet, want de klok tikt. We haasten ons naar de afslag van hetRainbow Valley Conservation Reserve en hobbelen over de laatste 22km losse gravel tot aan de rood-witte zandkliffen.

We zijn net op tijd om de gloed van de ondergaande zon op de rotsenmassa mee te pikken.

We zetten snel voor de laatste keer kamp op en zoeken wat brandhout bij elkaar voor ons kampvuur. Want deze avond is het feest. Alles moet op want morgen leveren we onze huurwagen (al) terug in.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Professional Helicopter Services, check de website www.phs.com.au voor uitgebreide informatie over mogelijke vluchten in de Red Centre. Je kan kiezen tusen Uluru, Kata Tjuta, Kings Canyon, Mt Conner of combinaties. Geloof ons, een helicoptervlucht over Ayers Rock en de Olgas is zeker iets dat zal bijblijven voor de rest van je leven. Dus doen!

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 471 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 28 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Alice Springs

Alice Springs, genoemd naar de permanente waterbron Alice Spring, is het grootste outback-stadje in de Red Centre. De bezienswaardigheden liggen verspreid in de stad, maar ‘Alice’ is zo klein…

Simpson Desert: Rainbow Valley + Chambers Pillar

De Simpson Desert is een lange zandduinen woestijn die zich uitstrekt over een gebied van 170.000 vierkante kilometers. De woestijn ligt ten zuidoosten van Alice Springs, ze kent een streng klimaat met…

Kata Tjuta - Olga's

42 kilometer ten westen van Ayers Rock bevindt zich het natuurwonder ‘Kata Tjuta’. Deze 36 koepelvormige rotsen zijn even opvallend maar minder toeristisch dan hun wereldberoemde buurman.…

Uluru - Ayers Rock

Deze indrukwekkende monoliet met spectaculaire afmetingen is het grootste heiligdom voor de Anangu-aborginals. Alleen al bij het aanschouwen van deze grootste en bekendste monoliet op aarde, die oprijst…

Mt Connor

Op 100km ten oosten van Uluru vindt u Mount Connor. Deze wordt vaak verkeerdelijk aanzien als Uluru vanwege zijn gelijkaardige vorm. Maar Mount Connor met zijn platte vorm is 150 miljoen jaar ouder en…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook