DAG 290Het historische tin-verleden van Herberton27 september 2015

Het historische tin-verleden van Herberton

Dromend van boomkangoeroes’s hebben we een rustige nacht achter de rug aan Lake Eacham. Tegen 8am zijn we weer helemaal klaar om te vertrekken. En aangezien we nog wat tijd hebben voor we in Herberton moeten zijn, rijden we nog even naar Lake Barrine in Crater Lakes Nationaal Park. Want hier zitten Victoria Riflebirds, een soort paradijsvogel waarbij het mannetje een prachtige flamencodans opvoert voor het vrouwtje. Wie weet krijgen we er wel eentje te zien…

De timing zit in ieder geval goed, want het is nog ijzig stil rond het meer. Maar op een wegspringende potoroo en enkele Australian brushturkey na is er niet veel te bespeuren.

We rijden dan maar verder landinwaarts, naar het oudste dorpje van de Tablelands, Herberton. In de late 1880s zorgden mijnwerkers zoals John Moffat voor een boom in Herberton door het ontginnen van tin uit de bergen rond Herberton. Vandaag de dag zit er nog altijd heel wat tin in de grond, maar is het te duur geworden om het verder te ontginnen. Herberton heeft zich dan ook verder ontplooit naar een toeristische metropool, met als hoofdattractie ‘Historic Village Herberton’ en staat terecht als dorp op de National Heritage Register van Australië.

Onderweg kijken we uit naar boomkangoeroe’s want je weet maar nooit. Soms hoppen deze boombewoners gewoon over straat.

Maar we krijgen er geen te zien. Enkel een hele zwerm brolga’s die met z’n honderden op een vers ingezaaid akker zijn neergestreken.

 

Historic Village Herberton

Na een bochtig en heuvelachtig parcours komen we aan in het ‘Historic Village Herberton’. Hier kan je een heel dorp, bestaande uit meer dan 60 perfect gerestaureerde gebouwen van de 19de en 20ste eeuw, met alle gebruiksvoorwerpen en memorabilia uit de omgeving van Herberton, bezoeken.

Hier kan je uren, of zelfs dagen rondlopen en telkens iets nieuws ontdekken. Laat staan dat je de tijd zou vinden om alle informatieborden te lezen… ;-)

We kuieren langs de verschillende gebouwen en leren hier en daar weer iets nieuws bij over ‘de tijd van toen’ van deze pioniersstreek.


Tussen de vele schatten staat er ook nog ergens de originele pioniers hut uit 1870. Of kan je een hele reeks oude wagens en zeldzame John Deere tractoren bewonderen.

Hier en daar kan je ook live demonstraties meemaken van de beroepen van toen.

We kunnen moeilijk aan de verleiding weerstaan om onze eigen ‘Wanted’ affiche te laten drukken bij de Herberton Times. Een pamflet dat al snel verspreid raakt over de hele streek… ;-)

Maar het praalstuk van het dorp is vermoedelijk het historische Elderslie House. De 130 jaar oude witte pioniers homestead van John Newell, stichter van Herberton, die tot in de kleinste details is gerestaureerd in zijn originele glorie. Echt een pareltje!


Tussendoor houden we een koffiestop in de Bakerville Tearooms.

Als laatste bezoeken we nog het pionierskamp, waar je altijd terecht kan voor Billy Tea en wat verse damper, en de reeks oude tractoren en wagens aan de overkant van de Wild River.

Hier kan je trouwens ook nog een treinritje maken naar het centrum van Herberton met de Herberton Historic Railway. Een project dat nog volop aan het uitbreiden is.

We bezoeken ook nog kort het Herberton Mining Museum, gelegen op de site van de eerste grote tinmijn van de streek. Het museum is wat ouderwets en vooral voor stenenliefhebbers met veel tijd.

Ons bezoek is dan ook eerder kort, en doet misschien wel wat afbreuk aan de geschiedenis van de tin-mijnbouw uit deze streek. Maar we hebben dan ook al heel wat mijnen en bijhorende musea op deze roadtrip bezocht. ;-)

 

Mt Hypipamee Nationaal Park

Daarna laten we Herberton voor wat het is en rijden we naar Mt Hypipamee Nationaal Park. We wandelen tot aan ‘The Crater’ en spotten nog ergens in de top van een boom een slapende Lumholz boomkangoeroe. Bijna niet te fotograferen met een normale lens.


‘The Crater’ zelf is een indrukwekkend, 73m diep, groen kratermeer met 60m doorsnede, in een diepe krater van 50m, ontstaan door een ontploffing van opgestapelde gassen van de vulkaan van Mount Hypipamee.

Vervolgens wandelen we tot aan Dinner Falls, een leuke mini-waterval. Ideaal om aan de bodem ervan te zwemmen. Maar de zon is vandaag wat afwezig dus het zal voor een volgende keer zijn.

 

Malanda Dairy Centre

We zetten onze tocht verder door het glooiende groene landschap. We rijden terug tot in Malanda, want we zijn nog altijd benieuwd naar die fameuze ‘Udder Experience’ van het Malanda Dairy Centre.


Al snel blijkt dat dit gaat over een bezoek van de aanpalende melkfabriek. En deze loopt enkel in de week, niet in het weekend. We informeren ons dan maar aan de hand van de reeks informatieborden die de melkgeschiedenis van Malanda in beeld brengen.

 

Tarzali Lakes

Daarna is het opnieuw tijd voor wildlife. In Jabiru Safari Lodge hebben we een Engels koppel ontmoet die ons met 100% konden garanderen dat we een vogelbekdier in het wild en overdag zouden kunnen zien. Dat is iets dat we bijna niet konden geloven, want deze beesten zijn enorm schuchter (en vooral actief ’s nachts). Nog steeds twijfelend begeven we ons naar Tarzali Lakes.

Tarzali Lakes is een open aquacultuur centrum waar je vooral terecht kan om in de meren te gaan vissen. Maar daarnaast kan je hier ook aan een bepaald meer - mits het volgen van enkele simpele regels - vogelbekdieren bewonderen die rustig aan het rondzwemmen zijn.

En ja, we krijgen er heel wat te zien. Samen met enkele Duitsers en een koppel uit Gent staan we een 30tal minuten foto’s te maken van de ene platypus na de andere die boven water komt en vrolijk wat rondzwemt. Onwaarschijnlijk!!!


En daarmee zijn we weer voldaan voor vandaag. We rijden nog tot in Millaa Millaa, waar we ons installeren op de lokale camping. Morgen staan de rest van de watervallen op het programma.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Historic Village Herberton, check de website www.historicvillageherberton.com.au of rij gewoon eens langs op 6 Broadway in 4887 Herberton Queensland. Het historisch dorp is elke dag open in het hoogseizoen (midden maart tot midden oktober) van 9am tot 5pm. In het laagseizoen zijn de openingsuren van 9:30am tot 4pm. Dit levende museum bestaande uit meer dan 60 perfect gerestaureerde gebouwen en ontelbare machines uit het mijnbouwverleden van Herberton is een bezoek zeker waard!

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 105km - Aantal stappen: 12550 - Gemiddelde temperatuur: 26 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Atherton Tablelands

Beklim het hoge tropische plateau van de Atherton Tablelands en bezichtig de Millaa Millaa Falls en de bekende Curtain Fig Tree in Yungaburra. Bezoekers kunnen hier terecht voor allerhande activiteiten…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook