DAG 332Bar-b-canoe in de Noosa Everglades08 november 2015

Bar-b-canoe in de Noosa Everglades

Aangezien we het hele huis van Peter en Melissa voor onszelf hebben slapen we wat langer in alle rust. Ondertussen heeft het deze nacht serieus geregend, en tegen dat we opstaan is het nog altijd zeer donker buiten. Het ziet er niet echt een topdag uit, en zeker niet voor een kano-tocht in de wildernis die we voor vandaag hebben voorzien. Maar we laten ons niet ontmoedigen en maken ons klaar om tegen iets na 10am naar de waterrand van Noosaville aan Laguna Bay te rijden.

Deze populaire plek aan de Noosa River is het mekka voor watersport voor zowel lokalen als toeristen. We poseren nog even bij de ‘Big Pelican’, een verwijzing naar de pelikanen die veelvuldig in deze streek aanwezig zijn.

Onder dreigend uitziende wolken ligt de boot van de Noosa Everglades Discovery al op ons te wachten.

We kopen nog snel een take-away koffie om mee te nemen en daarna is het tijd om met een hele bende andere toeristen op avontuur te gaan in de Noosa Everglades, deel van het Cooloola Nationaal Park, en erkend als een van Australië’s ongerepte wetlands van internationaal belang.


Andy, onze gids en schipper, laat zich niet afschrikken van het donkere wolkendek en brengt onmiddellijk de sfeer erin met enkele grappen.

Na een korte stop bij de echte pelicanen vertrekken we op de Noosa River richting de Everglades.

We passeren eerst Goat Island en een hele reeks huisboten, waarvan de absoluut leukste ‘Hillbilly Hilton’, een drijvend huis met tuin en al op een dek van drijvende tonnen. En zonder motor (om belastingsredenen)!

Verder zijn de oevers langs beide kanten bezaaid met prachtige villa’s en typische Queenslanders (i.e. houten huizen op stelten voor extra verluchting van onderuit).

Vervolgens passeren we Sheep Island en Makepeace Island. Dit laatste eiland is beter gekend als Richard Branson Island, want de baas van Virgin Australia heeft dit eiland enige tijd geleden gekocht en ingericht als R&R (Rest & Recreation) verblijf voor zijn topwerknemers. Vandaag de dag is het ook open voor niet-werknemers met een groot budget. ;-)

Aan de andere kant van de Noosa River ligt het Great Sandy Nationaal Park, beter gekend als Cooloola Nationaal Park. Andy zorgt regelmatig voor een stop als we een nieuwe vogelsoort tegenkomen. Op zich geen echt moeilijke taak, want 44% van al de Australische vogelsoorten komen voor in deze streek.

Verder worden we grondig toegelicht over de aanwezigheid van stierhaaien (bull sharks), het enige echte gevaar voor de mens, die hier in het zoute getijdenwater van Noosa River wel eens aanwezig durven zijn.

Na Lake Coorooibah en het ‘Bogan’-stijl Gagaju bushcamp komen we aan het extreem ondiepe Lake Cootharaba. Hier schraapt de boot zich over minder dan 20cm water door de toepasselijke genoemde ‘Shallows of Doom’. Het is een wonder dat we niet komen vast te zitten.

Verder is dit meer vooral een pracht voor het oog, want het is bezaaid met duizenden paarse lelies.


We komen uiteindelijk zonder duwen – onder donkere wolken - aan in Sir Thomas Hiley Information Centre (Kinaba) en varen verder tot aan Fig Tree Point waar we halt houden voor koffie en gebak. De weergoden zijn ons echter niet goed gezind want het begint geleidelijk aan te regenen. :-(

Hier wordt de groep opgedeeld. Een deel gaat verder met de boot en wij, de avonturiers, gaan verder met een klassieke Canadese kano de Upper Noosa River op. Gelukkig stopt het met miezelen en kunnen we droog vertrekken.

De rivier kronkelt zich een weg naar Harry’s Hut. En er is een lichte tegenwind en stroming wat het geheel na een tijd iets vermoeiender maakt dan verwacht.


Maar we zijn ondertussen al zeer ervaren in het besturen van kajaks en kano’s dus we peddelen ons er zonder problemen door.

Onderweg genieten we van de stilte en rust van het landschap en ontdekken hier en daar een kluster subtropisch regenwoud.

Vooral de spiegelende reflectie van het water zorgt voor mooie beelden. Enkel een beetje meer zon zou perfect zijn.

Na een uurtje peddelen komen we aan bij de historische site van Harry’s Hut, waar Andy ondertussen zo goed als klaar is met het bereiden van een heerlijke BBQ-lunch.

Na een kort bezoek aan de originele boomhakkers hut (uit 1957) van Harry Spring schuiven we met onze voetjes onder tafel om te genieten van vers gebakken barramundi.

Vervolgens keren we langs dezelfde weg terug. Ondertussen is de zon wel door de wolken gebroken en dit maakt het de trip door de unieke Noosa Everglades heel wat aangenamer.

De reflecties in het water zijn dan ook veel mooier en indrukwekkender.

Na een uurtje zijn we terug aan ons vertrekpunt en vervolledigen we opnieuw de groep. Vervolgens zetten we koers naar het Sir Thomas Hiley Information Centre, waar we kort aanleggen om de benen te streken.

Daarna gaat het via dezelfde route terug naar Noosaville, waar de pelikanen ons komen tegemoet gevlogen.

We wippen nog even binnen in het Noosa Boathouse voor een drankje en ontdekken dat we onze GSM hebben laten liggen op de boot. Paniek, want de boot is reeds weg! Gelukkig was Andy enkel de boot gaan voltanken voor de volgende dag en kunnen we het oh-zo-noodzakelijke kleinood snel recupereren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Noosa Everglades Discovery, check de website www.thediscoverygroup.com.au voor informatie over wilderness eco-cruises door Queensland's Noosa Everglades. Of check de Real Aussie Adventures website www.realaussieadventures.com.au waar je altijd wel online een interessant pakket, inclusief de Bar-B-Canoe activiteit door de Noosa Everglades, kan vinden. En vergeet je zwembroek, hoed en camera niet, he!

Voor meer informatie over de Sunshine Coast, check de website www.visitsunshinecoast.com.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van Queensland Sunshine Coast. De plek in Queensland waar je je onmiddellijk thuis voelt. 

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 10km - Aantal stappen: 5655 - Gemiddelde temperatuur: 28 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Sunshine Coast

De Sunshine Coast, ten noorden van Brisbane, is een stuk ingetogener en eleganter dan de Gold Coast. Noosa, de meest mondaine badstad, wordt ook wel eens het Knokke van Australië genoemd. De uitstekende…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook